Owoce Goji pochodzą z krzewu zwanego Kolcowój pospolity lub kolcowój szkarłatny Lycium barbarum L. Roślina ta jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody Lycium chinese. Dziko rośnie w Tybecie i w Himalajach natomiast na szeroką skalę jest uprawiana w Chinach. Posiada bardzo delikatne owoce o kolorze jasnoróżowym lub głęboko czerwonym.
Jagody Goji bogate są w makro, mikroelementy i pierwiastki śladowe: wapń, potas, żelazo,
selen, fosfor, miedź. Ponadto zawierają aminokwasy
m.in. izoleucynę i tryptofan, polisacharydy, monosacharydy,
nienasycone kwasy tłuszczowe tj.:
omega-6, fitosterole, karotenoidy, witaminy B1, B2, B6, E oraz witaminę C, której zawartość w 100 g
owoców określono na 2500 mg co daje im 3 miejsce wśród naturalnych źródeł tej
witaminy.
Substancje te pełnią bardzo ważne funkcje w
organizmie. Nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za produkcję hormonów i
właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego. Fitosterole wśród
których występuje: beta-sitosterol
działający przeciwzapalnie i obniżający poziom cholesterolu we krwi, solavetivon, który jest czynnikiem
przeciwgrzybicznym i przeciwbakteryjnym oraz cyceron, który wpływa korzystnie na pracę serca i ciśnienie krwi a
także pomaga zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Ważną rolę
odgrywa także betaina (pochodna
aminokwasów) wykorzystywana przez wątrobę do produkcji choliny, która zapewnia
prawidłowe funkcjonowanie komórek, chroni DNA, łagodzi nerwicę, poprawia
pamięć, wspomaga przyrost mięśni, zapobiega otłuszczeniu wątroby.
Owoc Goji jest najbogatszym znanym źródłem zeaksantyny, zawiera też luteinę i likopen. Zeaksantyna wraz z
luteiną należy do grupy ksantofili i posiada zdolność do gromadzenia się w
gałce ocznej. Jedynie te związki występują w siatkówce oka, w plamce żółtej i
soczewce. Rola tych związków jest szeroka: są przede wszystkim antyoksydantami,
a także osłaniają włosowate naczynia siatkówki. Stanowią również żółty filtr
pochłaniający szkodliwe dla oka promieniowanie UV, działając ochronnie na
centralną część siatkówki – plamkę żółtą. Dzięki tym właściwościom zeaksantyna
i luteina obniżają występowanie takich chorób jak: zwyrodnienie plamki żółtej
związane z wiekiem, zaćmy czy zwyrodnienia barwnikowego siatkówki. Substancje
te poprzez swoje właściwości antyoksydacyjne mogą też brać udział w prewencji
niektórych nowotworów: skóry, piersi, jajników, szyjki macicy czy płuc.
W owocach Goji wykryto kompleks zbudowany z monosacharydów: ramnozy, galaktozy, glukozy, arabinozy,
mannozy, ksylozy i 17 aminokwasów. Stwierdzono jego wpływ na układ
immunologiczny, który wspomaga hamowanie
wzrostu komórek nowotworowych.
Jagody Goji mają także ochronne działanie na
nerki, są pomocą w zwalczaniu objawów reumatyzmu, poprawiają stan stawów i
kości, regulują poziom glukozy we krwi, odpowiadają za opóźnianie procesów
starzenia i profilaktykę chorób związanych z wiekiem a także zapobiegają
siwieniu i wypadaniu włosów. Zaznacza się ich korzystny wpływ na funkcję
przewodu pokarmowego a także znaczną poprawę samopoczucia i jakości snu. Mają
także zastosowanie uspokajające i nasenne.
Owoce Goji można spożywać jako przekąskę
podobnie jak rodzynki i inne suszone owoce. Smakują podobnie jak żurawina z
nutką smaku pomidorowego i ziołowego ale są mniej słodkie i bardziej cierpkie.
Można je jeść z płatkami śniadaniowymi, owsianką, jogurtem lub zaparzać jako
herbatkę ziołową. W kuchni chińskiej są gotowane, dodaje się je do ryżu, zup,
kurczaka, wieprzowiny a także miesza się je z warzywami. Jeść z umiarem. Przy
nadmiernym spożyciu mogą powodować biegunkę. Zalecane jest spożywanie do 70
sztuk /dziennie ale warto zacząć od kilkunastu. Na rynku polskim dostępne są
suszone owoce goji, sok z owoców oraz preparaty w kapsułkach, które zawierają ekstrakt
z owoców Goji 300 mg w tym polisacharydy 150 mg.
Zalecane dzienne dawkowanie to 1 kapsułka.
Produkty dostępne w:
- sklepie zielarsko-medycznym IMBIR ul. Królewska 3, Lublin, tel: 662-76-88-44
- sklepie zielarsko-medyczny MELISA, ul. Wileńska 21, Lublin, tel: 600-646-774
Literatura:
Bogacz
K.: Goji – owoc zdrowia i długowieczności. Przemysł fermentacyjny i
owocowo-warzywny. 2009, 9, s. 33 - 34
Cieślik
E., Gębusia A.: Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin
egzotycznych. Postepy Fitoterapii 2012, 2, s. 93-100
Waszkiewicz-Robak
B.: Goji Jagoda Licyjska owoc długowieczności. Medycyna i
zdrowie 2010, 1, s. 9
Potterat O.:Goji
(Lycium barbarum and L. Chinense): Phytochemistry, Pharmacology and Safety in
the Perspective of Traditional Uses and Recent Popularity. Planta Med 2010; 76, s. 7–19
mgr Dorota Gołębiowska
mgr Irmina Niedźwiecka
Podobno jeśli się zje 70 jagód goi (zwanych też popularnie Godżillami, żyje się dłużej o 20 minut.)
OdpowiedzUsuńSłyszałam już tą teorię wśród niektórych z naszych pacjentów:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie sprawdza ich działanie moja mama:))
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowała, imponujący jest skład i działanie tej roślinki a gdzie można ją kupić ?
OdpowiedzUsuńna pewno w "Klasztornej Zielarni" na Królewskiej
UsuńWitam, dodałam namiary gdzie można zakupić produkty z goji, zapraszamy na zakupy do naszych sklepów zielarskich.
OdpowiedzUsuńMily artykul. Mam nadzieje na wiecej!
OdpowiedzUsuńFeel free to visit my homepage: natural pharmaceuticals opinie
Czy można prosić o link do zakupu tych jagód? Widziałem je w markecie w niskiej cenie, ale wiadomo, że takie preparaty lepiej kupić w profesjonalnym sklepie zielarskim.
OdpowiedzUsuń