W strefie środkowoeuropejskiej gatunek ten możemy spotkać w warunkach naturalnych, na martwych pniach czy kładach drzew liściastych. Coraz modniejsza staje się jednak uprawa tych grzybów w warunkach domowych. Owocniki boczniaka występują w postaci skupisk ( ułożenie dachówkowate, jeden grzyb zachodzi na drugi) i usadowionych są na wspólnej podstawie.
Przepraszam za urwane nagranie, awaria sprzętu.
Boczniaki są produktem niskokalorycznym, 100g świeżych owocników to około 154 kJ, składającym się głównie z polisacharydów oraz związków nie rozpuszczalnych takich jak: błonnik, celuloza, chityna. Pełnią one bardzo istotną funkcję w procesie trawienia, wspomagają pasaż jelitowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Grzyby te zawierają dość dużo dobrze przyswajalnych składników mineralnych, najwięcej potasu i wapnia oraz znaczne ilości witamin z grupy B i D. Ściany komórkowe tych grzybów zawierają duże ilości chityny, hemicelulozy oraz składnika najbardziej nas interesującego β- glukanu a dokładnie PLEURAN. Boczniak ostrygowaty w 100g świeżej masy zawiera 139 mg β- glukanu.
Jak glukany wpływają na nasz organizm:
- Stymulują system immunologiczny człowieka, zwiększają tym samym odporność organizmu na choroby bakteryjne, wirusowe, grzybice i pasożyty.
- β- glukany – wykorzystuje się w leczeniu i profilaktyce chorób nowotworowych. Wpływają one aktywująco na limfocyty T, a te z kolei niszczą komórki rakowe. Naukowo potwierdzono antyproliferacyjne i proapoptotyczne działanie PLEURANU na komórki HT-29 raka jelita grubego.
- Glukany zawarte w świeżych owocnikach wpływają obniżająco na poziom cholesterolu we krwi. Efektów takich nie daje dieta suplementowana β- glukanem.
Irmina Niedźwiecka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz