Jęczmień zbierany jest w postaci młodych zielonych listków o wielkości 20-25 cm, dzięki czemu można uzyskać najbardziej optymalną zawartość zdrowych, prozdrowotnych substancji. Rola jaką pełni młody jęczmień jest ogromna ze względu na bardzo bogatą zawartość związków biologicznie czynnych. Należą do nich m.in. chlorofil czyli zielony barwnik roślinny, który odpowiada za przywrócenie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, która ma bardzo duże znaczenie przy prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zakwaszenie organizmu objawia się brakiem energii, ciągłym uczuciem zmęczenia, niestrawnością. Mogą pojawić się zawroty czy bóle głowy a także niezdrowy wygląd (łamliwość paznokci, wypadanie włosów, cienie pod oczami, trądzik). Zakwaszaniu organizmu sprzyja nadmiar białka zwierzęcego, węglowodanów, niedobór owoców i warzyw, nadmiar alkoholu, kawy, czarnej herbaty czy stres.
Dzięki
obecności dobrze przyswajalnego żelaza i witaminy B12 jęczmień zapobiega
niedokrwistościom ponieważ żelazo jest podstawowym pierwiastkiem
budującym cząsteczkę hemoglobiny, która jest głównym białkiem czerwonych
krwinek.
Zielony jęczmień oczyszcza
organizm poprzez usuwanie toksyn, zapobiega procesom starzenia, ma działanie
antywnowotworowe a także przeciwzapalne. Za to wszystko odpowiadają
substancje o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniacze), bo młody
jęczmień jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów. Należą do nich beta-karoten
(prowitamina A), witamina E oraz enzymy: dysmutaza
ponadtlenkowa, oksydaza cytochromowa, peroksydaza, isoflawonoid -
izowiteksyna (2-O-GIV). Związki te
wzmacniają mechanizmy obronne organizmu, neutralizują wolne rodniki,
przyspieszają regenerację komórek, zapobiegają uszkodzeniom materiału
genetycznego, chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego,
przeciwdziałają pojawianiu się nowotworów. Działanie wspomagające leczenie
nowotworów zielony jęczmień uzyskał także dzięki obecności amigdaliny
inaczej zwanej witaminą B17.
Bogactwo
pierwiastków w zielonym jęczmieniu wywiera pożądany wpływ na mineralizację
organizmu i pomaga w problemach z koncentracją. Dzięki obecności
serotoniny i tryptofanu poprawia on nastrój oraz ma korzystne
działanie antydepresyjne. Dostarcza także choliny jako budulca do powstania
lecytyny i jest źródłem kwasu foliowego czyli substancji niezbędnych do prawidłowej
pracy układu nerwowego.
Sprzyja dbaniu
o linię poprzez obniżanie poziomu lipidów oraz obecność błonnika i
substancji spalających tłuszcz takich jak L-karnityna czy pikolinian
chromu. Ma również działanie przeciwwrzodowe.
Włączając młody jęczmień do
swojego jadłospisu poprawimy funkcjonowanie organizmu dzięki obecności błonnika nierozpuszczalnego
w wodzie, który sprzyja stymulacji przewodu pokarmowego i regulowaniu wydalania
kału.
Preparaty z
młodego jęczmienia są pomocne przy wielu chorobach, w tym artretyzmie,
migrenowych bólach głowy, astmie, przemęczeniu oraz zaburzeniach pokarmowych. Może także wspomagać oczyszczanie i gojenie
skóry (dzięki obecności m.in. cynku).
Młody jęczmień
wpływa pozytywnie na obniżenie glikemii, poprzez obecność pikolinianu
chromu, który wzmacnia działanie insuliny oraz obniża zawartość tkanki
tłuszczowej, a także dzięki obecności witaminy B6 która zapobiega pojawieniu
się cukrzycy.
Zielony jęczmień jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka
co jest ważne dla wegetarian.
Skład młodego jęczmienia:
Artykuł ten jest kontynuacją a raczej rozwinięciem pierwszego naszego artykułu o zielonym jęczmieniu, zapraszamy do czytania, komentowania i zadawania pytań. Publikujemy wszystkie komentarze:) także te negatywne:)
OdpowiedzUsuńdzięki temu, że nie wymaga szczególnego przygotowania zamierzam go wypróbować. Napiszę o jego działaniu. pozdrawiam D.
OdpowiedzUsuńRyboflawina to nie wit. B12, a B2...:)
OdpowiedzUsuń