Drzewo
chrzanowe, tak inaczej nazywa się ta roślina ze względu na to, że jej korzeń ma
zapach podobny do chrzanu. Każda część drzewa znajduje praktyczne zastosowanie,
z nasion wyciska się olej, owoce są zjadane przez miejscową ludność a liście
stanowią bombę witaminowo - mineralna.
W obecnych
czasach, kiedy żywność podczas licznych procesów technologicznych, (czy też
już samej uprawy i hodowli) jest znacznie zubożona w składniki odżywcze, ziele
Moringa może stanowić idealne uzupełnienie tych niedoborów.
Co zawiera ziele Moringa?
Roślina ta
jest bogata w różnego rodzaju witaminy, są to witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B7), C, D, E, K oraz
beta-karoten (prowitamina A).
W liściach
Moringa znajduje się 5 razy więcej beta-karotenu niż w marchewce, który to:
- Wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego,
- Zapobiega chorobom serca,
- Wspomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
- Korzystnie wpływa na wzrok, poprawia widzenie o zmroku.
Ziele
Moringa zawiera duże dawki witaminy C, jest jej w nim 6 razy więcej niż w soku
pomarańczowym. Od dawna wiadomo, że opisywana witamina wzmacnia naszą
odporność. Surowiec bogaty jest także w witaminę E, która podobnie jak witamina
C czy beta karoten – ma wysokie
właściwości antyoksydacyjne.
Schemat
przedstawia bogactwo składników, które działają antyoksydacyjnie, oznacza to,
że zapobiegają procesom nowotworowym
oraz spowalniają starzenie się komórek. Ze składników mineralnych ziele Moringa
zawiera szczególnie dużo wapnia, żelaza
i potasu.
Na co działają liście Moringa, przy jakich schorzeniach będą pomocne:
• Bomba witaminowo – mineralna, dla osób w okresie rekonwalescencji, sportowców,
• Wzmacnia odporność organizmu,
• Oczyszcza organizm,
• Zawiera dużo błonnika, poprawia pracę jelit
• Wspomaga proces odchudzania,
• Wpływa na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci,
• Zawiera dużo antyoksydantów, spowalnia procesy starzenia, działa antynowotworowo,
• Obniża poziom cholesteroli we krwi,
• Wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą
• Wzmacnia odporność organizmu,
• Oczyszcza organizm,
• Zawiera dużo błonnika, poprawia pracę jelit
• Wspomaga proces odchudzania,
• Wpływa na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci,
• Zawiera dużo antyoksydantów, spowalnia procesy starzenia, działa antynowotworowo,
• Obniża poziom cholesteroli we krwi,
• Wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą
SPOSÓB UŻYCIA:
1 łyżeczka na szklankę wody, zalewamy wrzątkiem, parzymy 10 minut, przecedzamy i pijemy tak przygotowany napar 2 razy dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz