Najbardziej popularnym i zarazem rozpowszechnionym produktem pszczelim jest miód. Zalety zdrowotne pyłku kwiatowego są mało znane szerszemu gronu społeczeństwa, a w szczególności fakt, że o wiele cenniejsze dla naszego zdrowia właściwości ma właśnie pyłek kwiatowy. Czym zatem jest pyłek kwiatowy i na co pomaga?
Jaką siłę dają nam pszczoły?
Pyłek kwiatowy inaczej zwany pszczelim to nic innego jak pyłki
kwitnących roślin zebrane przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzone.
Pszczoły owe niosą zebrane pyłki w postaci małych kuleczek (Rysunek 1) do ula.
Pyłek roślin po dalszym przetrawieniu przez pszczoły (pyłek mieszany jest z
odrobiną miodu, nektaru lub śliny) stanowi później (obok miodu) pokarm młodych
owadów. Miód
jest pokarmem energetycznym, pyłek zaś zawiera białko, tłuszcze, sole
mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony.
Pyłek kwiatowy z dobrej pasieki, cena 19.90 zł za 200g. |
Każda z przedstawionych na poniższym rysunku małych
kuleczek składa się z koło 100 tys. ziarenek pyłków, co ciekawe także z roślin
leczniczych (takich jak:
dziurawiec, mniszek lekarski, dzika róża). Po tym procesie pszczelarze u wlotu
ula zakładają rodzaj specjalnej przeszkody, która zatrzymuje część pyłku. Tak
zebrany i wysuszony przez pszczelarza trafia potem do naszego sklepu.
Właściwości lecznicze pyłku kwiatowego i
jego „siła” wynikają ściśle z jego bogatego składu chemicznego, dlatego też
pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym produktem roślinnym. Aby przedstawić
potencjał drzemiący w pyłku kwiatowym pogrupowaliśmy go w trzy główne obszary: Znużenie/Zmęczenie,
Układ pokarmowy, Niedokrwistość:
W czym więc kryje się „siła od pszczół”? Aby poznać tą tajemnice
sięgnij po pyłek kwiatowy, kiedy odczuwasz znużenie, zmęczenie, brak
koncentracji, a czeka cię jeszcze intensywny wysiłek i dużo pracy. Już po kilku
minutach poczujesz „magiczną siłę pszczół”. Znużenie zacznie mijać, ty zaś
odczujesz przypływ nowej energii. W tym właśnie kryje się siła pyłku
kwiatowego.
Stosowanie pyłku
pszczelego
Zazwyczaj pyłek pszczeli
przyjmuje się 3 razy dziennie na pół godziny przed jedzeniem. Pyłek kwiatowy
można rozmieszać z miodem, serkiem, mlekiem, wodą czy nawet sokiem owocowym.
Należy dokładnie przeżuwać przed połknięciem w celu zwiększenia przyswajalności
pyłku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz