piątek, 16 października 2015

Galgant - roślina z Azji, doceniona przez Hildegardę


Galgant (Alpinia officinarum) to roślina należąca do rodziny imbirowatych. To zioło, które w Polsce jest stosunkowo słabo poznane w Polsce, jednak ma wiele ciekawych właściwości. Pochodzi z Azji. Inne nazwy tej rośliny to Chitharathai w języku Tamil oraz Kulanjan w języku Hindi. 

W kuchni tajskiej jest wykorzystywana po to, by dodać potrawom ciekawego aromatu. Galgant pasuje tylko do niektórych potraw, a znacznie częściej wykorzystuje się go w ziołolecznictwie, w formie suszonej.

Lista właściwości tej rośliny jest bardzo długo i robi ogromne wrażenie. Galgant ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwalergiczne. Ta lista jest znacznie dłuższa. Jedną z jego właściwości jest to, że pomaga pozbyć się chorób związanych z przeziębieniem, takich, jak ból gardła, kaszel i uczucie duszności.

Wiele osób przyznaje, że stosowanie naparu z suszonego korzenia tej rośliny przyczynia się do szybkiego pozbycia się problemów. Napar poprawia także apetyt i leczy niestrawność (także u dzieci). Aby wykonać napar z tej rośliny, rozetrzyj w moździerzu korzeń galgantu i cukier trzcinowy.

Następnie zalej tę mieszaninę wodą, odcedź i wypij. Znam osoby, które twierdzą, że jest to jedno z najlepszych lekarstw i podają je także dzieciom. Jeśli w twoich drogach oddechowych zalega flegma, wymieszaj galgant z miodem i następnie zalej wrzątkiem. Aby zrobić proszek z galgantu, najlepiej jest rozsypać go na tkaninie i wystawić na słońce na tak długo, aż będzie się kruszył. Następnie łamiemy go na kawałki i wrzucamy do miksera do mielenia na sucho. W dalszej kolejności można go przesiać.

Znacznie prościej jest kupić proszek z galgantu w sklepie, jednak wielu naszych klientów jest zdania, że nie ma to, jak własnoręcznie sproszkowane zioła.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz