Zapraszamy do zapoznania się z ciekawymi artykułami na tematy związane ze zdrowym stylem życia. Zachęcam do komentowania i zadawania pytań pod artykułami. Opisywane produkty, albo metody radzenia sobie z różnymi dolegliwościami nie są uniwersalne, dlatego przed zastosowaniem np. suplementów diety skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą :) Z nami można się skontaktować pod numerem telefonu: 662-76-88-44 lub za pośrednictwem e-mail: zielarnialublin@wp.pl
piątek, 16 października 2015
Galgant - roślina z Azji, doceniona przez Hildegardę
Galgant
(Alpinia officinarum) to roślina należąca do rodziny imbirowatych.
To zioło, które w Polsce jest stosunkowo słabo poznane w Polsce,
jednak ma wiele ciekawych właściwości. Pochodzi z Azji. Inne nazwy
tej rośliny to Chitharathai w języku Tamil oraz Kulanjan w języku
Hindi.
W kuchni tajskiej jest wykorzystywana po to, by dodać
potrawom ciekawego aromatu. Galgant pasuje tylko do niektórych
potraw, a znacznie częściej wykorzystuje się go w
ziołolecznictwie, w formie suszonej.
Lista
właściwości tej rośliny jest bardzo długo i robi ogromne
wrażenie. Galgant ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i
przeciwalergiczne. Ta lista jest znacznie dłuższa. Jedną z jego
właściwości jest to, że pomaga pozbyć się chorób związanych z
przeziębieniem, takich, jak ból gardła, kaszel i uczucie
duszności.
Wiele
osób przyznaje, że stosowanie naparu z suszonego korzenia tej
rośliny przyczynia się do szybkiego pozbycia się problemów. Napar
poprawia także apetyt i leczy niestrawność (także u dzieci). Aby
wykonać napar z tej rośliny, rozetrzyj w moździerzu korzeń
galgantu i cukier trzcinowy.
Następnie
zalej tę mieszaninę wodą, odcedź i wypij. Znam osoby, które
twierdzą, że jest to jedno z najlepszych lekarstw i podają je
także dzieciom. Jeśli w twoich drogach oddechowych zalega flegma,
wymieszaj galgant z miodem i następnie zalej wrzątkiem. Aby zrobić
proszek z galgantu, najlepiej jest rozsypać go na tkaninie i
wystawić na słońce na tak długo, aż będzie się kruszył.
Następnie łamiemy go na kawałki i wrzucamy do miksera do mielenia
na sucho. W dalszej kolejności można go przesiać.
Znacznie
prościej jest kupić proszek z galgantu w sklepie, jednak wielu
naszych klientów jest zdania, że nie ma to, jak własnoręcznie
sproszkowane zioła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz