wtorek, 6 października 2015

Syrop z pączków sosny - naturalne ukojenie dla organizmu

Przed nami sezon grypowy. Chyba każdy chciałby uniknąć zachorowania na tą poważną przypadłość. Najprościej jest się zaszczepić, ale takie działanie nie daje 100% ochrony przed zachorowaniem. Co zatem robić? Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji będzie wzmocnienie odporności organizmu na tyle, by mógł samodzielnie, korzystając ze swojego potencjału, pokonać chorobotwórcze mikroby, zanim staną się przyczyną infekcji.

W jaki sposób najlepiej zwiększyć swoją odporność? Oczywiście naturalny! W przyrodzie znajdziemy mnóstwo składników, które pomogą nam pokonać rozmaite dolegliwości. Dziś poznasz właściwości drzewa, które pomoże Ci a wiele przypadłości.
Zaprzyjaźnij się z sosną
Jeżeli lubisz spacery po lesie z pewnością od dawna znasz jej przyjemny, rześki zapach. Sosna wydziela mnóstwo olejków eterycznych, które mają zbawienny wpływ na drogi oddechowe. Już półgodzinny spacer w sosnowym lesie oczyszcza drogi oddechowe, ułatwia im oczyszczanie się ze szkodliwych substancji, które dostały się tam wraz z zanieczyszczonym powietrzem, wzmacniają naturalne siły organizmu.
Ale oczyszczanie powietrza to nie jedyne dobrodziejstwo, jakie oferuje to wspaniałe drzewo. W lecznictwie powszechnie stosuje się składniki pozyskiwane z sosen. Wczesną wiosną (najczęściej w maju) zielarze zbierają pączki sosny. Następnie są suszone w ciemnym, lecz przewiewnym miejscu, aż staną się zupełnie suche.

Tylko w takiej formie w dobrym stanie przetrwają przez wiele miesięcy, stając się materiałem do przygotowywania leczniczych wywarów. Te maleńkie, zielone kuleczki kryją w swoim wnętrzu wiele cennych dla naszego zdrowia substancji.
Co zawierają pączki sosny? Po przebadaniu w laboratorium, naukowcy wyszczególnili szereg bardzo wartościowych składników. Oto one:
  • Witamina C – jest znana ze swoich właściwości wspomagających układ odpornościowy, wspiera także organizm w walce z infekcjami. Dodatkowo spowalnia procesy starzenia poprzez neutralizację wolnych rodników.
  • Flawonoidy – cenne związki pochodzenia roślinnego, które działają przeciwzapalnie, rozkurczowo oraz moczopędnie. Wspierają naturalne procesy oczyszczania w organizmie. Mają także działanie przeciwutleniające.
  • Garbniki (czyli substancje goryczkowe) zawartość garbników sprawia, ze młode pączki sosny wykazują działanie przeciwzapalne, odkażające, przeciwbiegunkowe oraz przeciwkrwotoczne. Dodatkowo wspomagają apetyt, dobrze wpływają na pracę żołądka, często są składnikiem preparatów na poprawę apetytu.
  • Sole mineralne – które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodnej organizmu. Warto zaznaczyć, że bardzo korzystnie wpływają na kondycję zębów i kości.
  • Cukry (węglowodany) – od dawna znane powiedzenie, że cukier krzepi, potwierdza jego odżywcze działanie. Cukier zawarty w pączkach sosny dodaje organizmowi cennej energii i nie jest tak szkodliwy jak ten pochodzący z produkcji przemysłowej.
  • Kwasy fenolowe (żywiczne) – wykazują działanie odkażające, stymulujące odporność oraz przeciwmiażdżycowe – o naparze z pączków sosny powinni pamiętać wszyscy Ci, u których stwierdzono miażdżycę oraz zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi.
Jak stosować pączki sosny?
Pączki sosny są wartościowym materiałem do sporządzania kilku skutecznych preparatów wzmacniających odporność, oczyszczających oraz wspierających w walce z infekcją.
Poniżej znajdziesz kilka propozycji, w jaki sposób wykorzystać zebrane wiosną (lub zimą – lecz te, zbierane zimą zawierają mniej olejków eterycznych) młode pączki sosny.
Najprostszym sposobem jest wykonanie suszu z pączków. Zebrane pączki kładziemy na płótnie w przewiewnym pomieszczeniu (temperatura nie może przekroczyć 25 °C). gdy staną się zupełnie suche, przesypujemy je do szklanego, szczelnie zamykanego naczynia – wtedy nie utracą swojego zapachu.

Z suszonych pączków przygotowuje się odwary – 1 łyżeczkę pączków zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu ok. 2 – 3 minuty. Po tym czasie odstawiamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut, następnie przecedzamy, przelewamy do ciemnej butelki. Pijemy po 1 – 3 łyżki 5 razy dziennie. Odwar z pączków sosny stosuje się by oczyścić drogi oddechowe (np. po przebytych infekcjach). Pomaga też w walce z przeziębieniem.
Kolejnym sposobem wykorzystania młodych pączków sosny jest przygotowanie syropu. Z pewnością nie jeden raz słyszałeś o jego dobroczynnych właściwościach. Warto mieć go w domu, aby wspomóc swój organizm w walce z infekcją.
Aby przygotować syrop z pączków sosny należy 50 pączków wrzucić do garnka, zalać je litrem zimnej wody i gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pół litra miodu, starannie mieszamy i podgrzewamy przez 10 minut. Pamiętaj, że nie wolno doprowadzić do wrzenia, ponieważ to sprawi, że nasz syrop utraci większość swoich właściwości. Otrzymany w ten sposób lek należy odcedzić, przelać do ciemnych butelek i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Stosujemy 1 łyżkę stołową dodając do ciepłej wody lub herbaty.
W ziołolecznictwie stosuje się także nalewkę z pączków sosny. Do jej przygotowania potrzebujemy ok. 850 g pączków, które zalewamy alkoholem (ok. pół litra) i odstawiamy na ok. 4-6 tygodni. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do ciemnej butelki.

Na szczęście firma Dary Natury oferuje już gotowy syrop. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz