poniedziałek, 19 października 2015

Nasiona chia - jak skorzystać z właściwości szałwii hiszpańskiej?

Dbasz o zdrowie na co dzień. Starasz się właściwie odżywiać. Wciąż szukasz nowych produktów, które wspierałyby Twoje zdrowie i dobre samopoczucie? Chcesz przez długie lata cieszyć się siłą i witalnością? Chcesz wzbogacić soją dietę w cenne dla organizmu pierwiastki? Jeśli tak, mamy coś w sam raz dla Ciebie.

Zdrowia i sił doda Ci pewna roślina, której właściwości odżywcze oraz zdrowotne docenili już starożytni Aztekowie. Była podstawą ich codziennej diety oprócz kukurydzy oraz fasoli. Ta niepozorna, tropikalna roślina wytwarza owoce, które mają mnóstwo nasion.
To właśnie w nich kryje się odżywcza moc.
Co to za roślina? Jakie kryje w sobie skarby? O tym przeczytasz poniżej.


Nasiona chia dla zdrowia całej rodziny
Owa cenna roślina to szałwia hiszpańska. Pochodzi z Ameryki Południowej. Ich nazwa w języku Majów oznacza "siłę". Badania naukowe potwierdziły jej korzystny wpływ na pracę ludzkiego organizmu. Wytwarza ona owoce, które kryją mnóstwo czarnych, drobnych nasionek. W nich kryje się cała skarbnica bardzo wartościowych składników odżywczych.
Na świecie nasiona chia okrzyknięto najzdrowszym znanym produktem spożywczym. Jaki jest ich skład? Sprawdź poniżej.

Zamiast mleka i szpinaku garść nasion?
Nasiona chia są bogatym źródłem wapnia (zawierają go więcej niż mleko), magnezu (więcej niż w szpinaku) oraz kwasy nasycone omega 3 – tak ważne dla pracy serca, zdrowia układu krwionośnego oraz prawidłowej pracy mózgu. Jeżeli więc smak łososia, który jest bogaty w te cenne substancje nie przypadł Ci do gustu – możesz śmiało sięgnąć po nasiona chia.

Są tak samo bogate w tłuszcze omega 3 – a nie mają nieprzyjemnego rybiego posmaku, który dla wielu osób jest bardzo trudny do zaakceptowania. Jak je spożywać? Najlepiej będzie, jeżeli wprowadzisz je do codziennego jadłospisu. Odrobinę możesz dodać do porannego musli, sałatki lub zupy, którą podasz na obiad.
W ten sposób w niemal niezauważalnie „przemycisz“ do codziennie spożywanych posiłków dużą porcję zdrowia.

Co jeszcze zawierają nasiona chia?
Bardzo ważny dla pracy serca potas, który reguluje ciśnienie krwi oraz działa kojąco na układ nerwowy. Duża ilość błonnika sprawia, że trawienie przebiega sprawniej, zaś solidna porcja łatwo przyswajalnego białka, doda Twojemu organizmowi sił, których tak potrzebuje każdego dnia.
Obecność antyoksydantów sprawia, że spowolnieniu ulega proces starzenia wszystkich komórek. Śmiało więc możemy nazwać te malutkie ziarenka Twoim sprzymierzeńcem w walce z upływem czasu.
Twoje kości będą Ci wdzięczne, jeśli do swojej diety wprowadzisz nasiona chia. Dlaczego? Ponieważ zawierają one dużą ilość wapnia i fosforu, które są ważnymi składnikami ich budowy. Bez wapnia i fosforu Twoje kości i zęby będą osłabione i narażone na uszkodzenia.
Szałwią w raka?
Różnego rodzaju nowotwory są zmorą naszych czasów. Miliony ludzi na całym świecie umierają z powodu raka. Badania naukowe potwierdziły, że pewnien składnik, który jest obecny w nasionach chia przyczynia się do obumierania komórek nowotworowych.
Tym dobroczynnym składnikiem jest kwas alfa-linolowy. Jak działa? To proste – kwas ten powoduje obumarcie komórek raka (np piersi) nie wyrządzając przy tym żadnej krzywdy zdrowym komórkom Twojego organizmu.

Nasiona chia – nowy sposób na depresję?
Zawarty w tych maleńkich nasionkach magnez oraz witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego, poprawiają nastrój oraz ogólne samopoczucie. Do swojej diety powinny je zatem wprowadzić osoby zmagające się z jesiennymi stanami obniżenia nastroju oraz cierpiące na depresję. Udowodniono, że poprawa nastroju a także koncentracji następuje już po dwóch tygodniach stosowania.

Pamiętaj jednak, że stosowanie nasion chia w żadnym wypadku nie może zastąpić terapii przepisanej Ci przez lekarza. Stosowanie naturalnych suplementów takich jak ww. nasiona służą jedynie jej uzupełnieniu. Dodatkowo, naukowcy odkryli, że spożywanie przez osoby starsze nasion chia zapobiega wystąpieniu u nich demencji starczej, która jest prawdziwą zmorą dużej grupy seniorów oraz ich rodzin. Może zatem warto namówić babcię i dziadka, by zaczęli sięgać po te niezwykłe nasionka?

Na zmniejszenie cholesterolu i poziomu glukozy we krwi
Bogate w kwasy omega 3 nasiona chia są polecane osobom zmagającym się z chorobami układu sercowo – naczyniowego. Obniżają one poziom „złego” cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy dodatkowo cenne pierwiastki takie jak magnez, potas wapń i sód regulują pracę serca, oraz wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Diabetycy również powinni zwrócić uwagę na nasiona chia. Regularne ich spożywanie wzmocni naczynia krwionośne (a co za tym idzie zmniejszy ryzyko udaru mózgu), obniży także poziom cukru we krwi (duża ilość błonnika przyspiesza procesy trawienne, usprawnia przemianę materii, zmniejsza ilość cholesterolu w organizmie, wspomaga odchudzanie).


Widzisz więc, że włączenie nasion chia do codziennej diety przyniesie Ci same korzyści. Gdzie je możesz kupić? Te cenne ziarenka znajdziesz w sklepach z ekologiczną żywnością. Nie należy przekraczać 3 łyżeczek nasion dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz