Dbasz o zdrowie na
co dzień. Starasz się właściwie odżywiać. Wciąż szukasz
nowych produktów, które wspierałyby Twoje zdrowie i dobre
samopoczucie? Chcesz przez długie lata cieszyć się siłą i
witalnością? Chcesz wzbogacić soją dietę w cenne dla organizmu
pierwiastki? Jeśli tak, mamy coś w sam raz dla Ciebie.
Zdrowia i sił doda
Ci pewna roślina, której właściwości odżywcze oraz zdrowotne
docenili już starożytni Aztekowie. Była podstawą ich codziennej
diety oprócz kukurydzy oraz fasoli. Ta niepozorna, tropikalna
roślina wytwarza owoce, które mają mnóstwo nasion.
To właśnie w nich
kryje się odżywcza moc.
Co to za roślina?
Jakie kryje w sobie skarby? O tym przeczytasz poniżej.
Nasiona chia dla
zdrowia całej rodziny
Owa cenna roślina
to szałwia hiszpańska. Pochodzi z Ameryki Południowej. Ich nazwa w
języku Majów oznacza "siłę". Badania naukowe
potwierdziły jej korzystny wpływ na pracę ludzkiego organizmu.
Wytwarza ona owoce, które kryją mnóstwo czarnych, drobnych
nasionek. W nich kryje się cała skarbnica bardzo wartościowych
składników odżywczych.
Na świecie nasiona
chia okrzyknięto najzdrowszym znanym produktem spożywczym. Jaki
jest ich skład? Sprawdź poniżej.
Zamiast mleka i
szpinaku garść nasion?
Nasiona chia są
bogatym źródłem wapnia (zawierają go więcej niż mleko), magnezu
(więcej niż w szpinaku) oraz kwasy nasycone omega 3 – tak ważne
dla pracy serca, zdrowia układu krwionośnego oraz prawidłowej
pracy mózgu. Jeżeli więc smak łososia, który jest bogaty w te
cenne substancje nie przypadł Ci do gustu – możesz śmiało
sięgnąć po nasiona chia.
W ten sposób w niemal niezauważalnie „przemycisz“ do codziennie spożywanych posiłków dużą porcję zdrowia.
Co jeszcze zawierają nasiona chia?
Bardzo ważny dla pracy serca potas, który reguluje ciśnienie krwi oraz działa kojąco na układ nerwowy. Duża ilość błonnika sprawia, że trawienie przebiega sprawniej, zaś solidna porcja łatwo przyswajalnego białka, doda Twojemu organizmowi sił, których tak potrzebuje każdego dnia.
Obecność
antyoksydantów sprawia, że spowolnieniu ulega proces starzenia
wszystkich komórek. Śmiało więc możemy nazwać te malutkie
ziarenka Twoim sprzymierzeńcem w walce z upływem czasu.
Twoje kości będą
Ci wdzięczne, jeśli do swojej diety wprowadzisz nasiona chia.
Dlaczego? Ponieważ zawierają one dużą ilość wapnia i fosforu,
które są ważnymi składnikami ich budowy. Bez wapnia i fosforu
Twoje kości i zęby będą osłabione i narażone na uszkodzenia.
Szałwią w raka?
Różnego rodzaju
nowotwory są zmorą naszych czasów. Miliony ludzi na całym świecie
umierają z powodu raka. Badania naukowe potwierdziły, że pewnien
składnik, który jest obecny w nasionach chia przyczynia się do
obumierania komórek nowotworowych.
Tym dobroczynnym
składnikiem jest kwas alfa-linolowy. Jak działa? To proste – kwas
ten powoduje obumarcie komórek raka (np piersi) nie wyrządzając
przy tym żadnej krzywdy zdrowym komórkom Twojego organizmu.
Nasiona chia –
nowy sposób na depresję?
Zawarty w tych
maleńkich nasionkach magnez oraz witaminy z grupy B wspierają pracę
układu nerwowego, poprawiają nastrój oraz ogólne samopoczucie. Do
swojej diety powinny je zatem wprowadzić osoby zmagające się z
jesiennymi stanami obniżenia nastroju oraz cierpiące na depresję.
Udowodniono, że poprawa nastroju a także koncentracji następuje
już po dwóch tygodniach stosowania.
Na zmniejszenie cholesterolu i poziomu glukozy we krwi
Bogate w kwasy omega
3 nasiona chia są polecane osobom zmagającym się z chorobami
układu sercowo – naczyniowego. Obniżają one poziom „złego”
cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy dodatkowo
cenne pierwiastki takie jak magnez, potas wapń i sód regulują
pracę serca, oraz wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego
krwi.
Diabetycy również
powinni zwrócić uwagę na nasiona chia. Regularne ich spożywanie
wzmocni naczynia krwionośne (a co za tym idzie zmniejszy ryzyko
udaru mózgu), obniży także poziom cukru we krwi (duża ilość
błonnika przyspiesza procesy trawienne, usprawnia przemianę
materii, zmniejsza ilość cholesterolu w organizmie, wspomaga
odchudzanie).
Widzisz więc, że włączenie nasion chia do codziennej diety przyniesie Ci same korzyści. Gdzie je możesz kupić? Te cenne ziarenka znajdziesz w sklepach z ekologiczną żywnością. Nie należy przekraczać 3 łyżeczek nasion dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz