Miód Manuka produkowany jest w Nowej Zelandii,
przez pszczoły, które zapylają występujący tam krzew Manuka.
Krzew Manuka jest rośliną wiecznie zieloną, należącą do rodziny
mirtowatych. Roślina posiada zielone i szorstkie liście o długości
od siedmiu do 20 milimetrów i drobne białe kwiaty, które są
źródłem miododajnego nektaru.
Krzew porasta głównie obszar Nowej
Zelandii oraz południowo-wschodnią Australię. Oryginalny i
najdroższy miód Manuka pochodzi właśnie z tamtych regionów.
Zwolennicy miodu uważają, że sprzyja on gojeniu ran i zakażeń
oraz wspomaga układ krążenia i podnosi ogólną odporność
organizmu.
Uzdrawiająca moc miodu
Miód był używany od
starożytnych czasów w leczeniu wielu schorzeń. Dopiero pod koniec
XIX wieku naukowcy odkryli, że miód ma naturalne właściwości
antybakteryjne.
Miód chroni przed
uszkodzeniami powodowanymi przez bakterie. Niektóre miody stymulują
również produkcje komórek, które są w stanie naprawić
uszkodzone przez infekcje tkanki. Miód wykazuje również działanie
przeciwzapalne. Dzięki temu możemy go stosować do zmniejszenia
bólu i zapaleń.
Jednak nie wszystkie
miody mają takie samo działanie. Antybakteryjne właściwości
miodu zależą od jego rodzaju, jak również czasu zbioru. Niektóre
rodzaje miodu mogą być 100 razy skuteczniejsze w leczeniu schorzeń
niż inne.
Składniki miodu Manuka
Nadtlenek wodoru,
który jest składnikiem tego miodu, daje mu większość jego
zdolności antybiotycznych. Miód Manuka ma również inne składniki,
które działają antybiotycznie.
Innym antybakteryjnym
składnikiem miodu Manuka jest metyloglioksal (MG). Metyloglioksal
jest związkiem, który możemy znaleźć w większości miodów,
jednak w bardzo małych dawkach.
W miodzie Manuka
MG pochodzi z konwersji innego związku- dihydroksyacetonu,
który w wysokim stężeniu występuje w nektarze kwiatów Manuki.
MG daje miodowi właściwości antybakteryjne. Im
wyższe jest stężenie MG, tym silniejsze jest to działanie. Jednak
nie tylko MG składa się na właściwości lecznicze miodu.
Podstawowym certyfikatem dla miodu Manuka jest
MGO. Podaje on zawartość methylglyoaxalu w mg/kg. Im większe MGO,
tym większa zdolność antybakteryjna. Skala błędu w tym
certfytikacie wynosi tylko 2 procenty.
Producenci miodu opracowali skalę oceny działania
miodu Manuka. Skala nazywa się UMF (Unique Manuka Factor).
Ocena UMF odpowiada stężeniu MG i innych
związków w miodzie. Nie wszystkie miody Manuka zawierają takie
samo stężenie poszczególnych składników przeciwbakteryjnych.
Miód Manuka, który otrzyma ocenę 10 lub wyżej, nazywany jest jako
„UMF Miód Manuka” albo „Aktywny Miód Manuka”. Skala błędu
wynosi w tym przypadku 25 procent.
UMF to klasyfikacja
jakości miodu. Pozwala na identyfikację dobre jakości miodu
Manuka, wolnego od domieszek. System UMF zapewnia czystość i jakość
sprzedawanego na rynku miodu.
Jak używać miodu Manuka?
Głównym
zastosowaniem miodu Manuka jest leczenie mniejszych ran i oparzeń.
Miód Manuka ma
również właściwości, które pomogą w:
-
Zapobieganiu i leczeniu raka
-
Zmniejszaniu wysokiego poziomu cholesterolu
-
Zmniejszaniu stanu zapalnego
-
Leczeniu cukrzycy
-
Leczeniu dolegliwości oczu, uszu i zakażenia zatok
-
Leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych
-
Zwiększeniu wydzielania żółci
-
Zwiększeniu wytwarzania nowych komórek krwi
Miód, który
stosowany jest do leczenia ran, jest wyrobem medycznym. Jest on
specjalnie sterylizowany i wytwarzany w formie opatrunku, dlatego
słoika miodu Manuka nie powinniśmy traktować jako części zestawu
pierwszej pomocy. Plastry z miodem mogą być pomocne przy
leczeniu problemów skórnych- liszai, trądziku, lekkich oparzeń,
małych ran i blizn oraz odleżyn.
Niektóre
badania wykazują, że miód Manuka może leczyć choroby wrzodowe,
żołądkowe oraz wspierać leczenie dwunastnicy. Jest skuteczny
podczas leczenia zespołu drażliwego jelita, refluksji i chorobie
Crohna.
Na co jeszcze pomaga miód Manuka?
Miód Manuka
może być również skuteczny w zapobieganiu zapalenia dziąseł i
innych chorób przyzębia, zmniejszając tworzenie się płytki
nazębnej. W 2010 roku Narodowy Instytut Raka zatwierdził propozycję
stosowania miodu Manuka do redukcji zapalenia przełyku związanego z
chemioterapią. Należy spożywać go wieczorem po uprzednim umyciu
zębów. Wtedy jego antybakteryjne działanie będzie najbardziej
skuteczne.
W przeciwieństwie do
antybiotyków, stosując miód Manuka, nie odnotowano rozwoju
bakterii, które rozwijają się po wielokrotnej i przewlekłej
kuracji antybiotykowej.
Miód Manuka może być
również skuteczny w zbijaniu wysokiego poziomu cholesterolu i
równoważeniu flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.
Jedząc miód Manuka,
możemy w sposób naturalny dbać o zdrowie i dostarczać organizmowi
energię wysokiej jakości. Miodu Manuka używa się jako składnika
kremów do skóry i mydła do ciała. Obecność miodu pozwala
skutecznie odżywić i odmłodzić suchą i wrażliwą skórę
skłonną do wyprysków.
Możliwe skutki uboczne stosowania miodu Manuka
-
Reakcje alergiczne, zwłaszcza u ludzi uczulonych na produkty pochodzenia pszczelego.
-
Wzrost poziomu cukru we krwi.
-
Możliwe interakcje z niektórymi lekami stosowanymi podczas chemioterapii.
Miałam problemy z górnymi drogami oddechowymi i ciągłe infekcje gardła. Jestem nauczycielką i moje gardło i struny głosowe są mocno eksploatowane. Moja siostra poleciła mi pastylki do ssania z miodem manuka i problem po jakimś miesiącu minął. Teraz staram się codziennie suplementować, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
OdpowiedzUsuń