Pokrzywa
indyjska to roślina o wielu ciekawych zastosowaniach.
Jest to roślina wieloletnia należąca do rodziny jasnotowatych,
choć kształtem przypomina występującą licznie na kontynencie
europejskim pokrzywę pospolitą, odznaczająca się
charakterystycznym zielonym lub zielono-fioletowym odcieniem liści.
Jest to roślina lecznicza
Roślina występuje na obszarze rejonu subtropikalnego, ciepłego i
umiarkowanego klimatu na obszarach Tajlandii, Birmy, Indii, Sri
Lanki, a także w krajach Azji południowo-wschodniej. W tamtych
rejonach stosowanie jej korzenia wpisane jest w wielowiekową
tradycję hinduskiego oraz aruwejdyjskiego ziołolecznictwa z zakresu
naturalnego wspomagania układu krążenia oraz układu oddechowego.
Co ciekawe, dopiero niedawno została ona poznana w innych częściach
świata.
Stało się to za sprawą odkrycia jej innej, dotychczas nieznanej, a
korzystnej i bardzo pożądanej właściwości.
Pokrzywa indyjska zyskała popularność jako produkt wspomagający
leczenie schorzeń o podłożu alergicznym i autoimmunologicznym,
takich jak astma, egzema czy łuszczyca. Jest również stosowana
pomocniczo przy leczeniu nadciśnienia tętniczego, chorób serca czy
trądziku. Zdecydowanie jednak największym echem odbiła się
informacja o zawartej w niej substancji wspomagającej utratę tkanki
tłuszczowej.
Dlaczego
pokrzywa indyjska odchudza?
Pierwsze
badania o tematyce wpływu pokrzywy Indyjskiej na odchudzanie
przeprowadzono w 1974 roku w Instytucie Badania Leków w Indiach.
Jednak dopiero testy naukowców z Instytutu Zdrowia w Kansas, które
zostały przeprowadzone w 2005 roku, pomogły jej zdobyć większą
popularność na świecie.
Były
to badania wykonane na kontrolnej grupie 30 osób obarczonych
nadwagą. Przeprowadzona próba przyniosła ciekawe i nieoczekiwane
rezultaty. Stało się to za sprawą substancji o nazwie forskolina,
która to przyczynia się do zwiększenia stężenia cyklicznego AMP-
jest to organiczny związek chemiczny, który wspomaga i usprawnia
procesy przemiany materii na poziomie komórkowym.
Uczestników
eksperymentalnego badania podzielono na 2 grupy kontrolne, po 15 osób
każda. Pierwszej części podawano tabletki placebo, natomiast
drugiej grupie kontrolnej podawano pigułki z czystą forskoliną.
Po
dwunastu tygodniach stwierdzono istotną poprawę w przemianie
materii u osób, które w tym czasie otrzymywały pigułki z badaną
substancją. Wniosek z badania był w najprostszych słowach taki, że
forskolina “wymusza” na organizmie szybsze spalanie tkanki
tłuszczowej.
Ta sama substancja wpływa także na funkcjonowanie układu krążenia,
co przy odpowiedniej pielęgnacji ciała może przyczynić się do
poprawy stanu skóry dotkniętej cellulitem. Co więcej, zauważono,
że wspomniana substancja silnie wpływa na pobudzenie do działania
trzustki i usprawnia proces produkcji insuliny, tym samym powodując
obniżenie poziomu glukozy we krwi.
Tym
sposobem przyczynia się ona do redukcji wahań cukru oraz regulacji
jego poziomu we krwi, co z kolei ułatwia uporanie się z problemem
niepohamowanych ataków głodu oraz brakiem poczucia sytości. Dzięki
regulacji metabolizmu, forskolina w dużym stopniu może zapobiegać
rozwojowi cukrzycy, coraz częściej będącej problemem nie tylko
osób starszych, ale już w każdym wieku.
Działanie
forskoliny w kilku punktach:
-
Stymuluje procesy rozkładu składników budulcowych tkanki tłuszczowej, jednocześnie pobudzając umiarkowany rozwój tkanki mięśniowej ciała
-
Sprzyja wzrostowi tak zwanej beztłuszczowej masy mięśniowej
-
Poprzez aktywację enzymu lipazy hormonozależnej, zużywa zapasową tkankę tłuszczową do zasilenia pracujących mięśni, spalając go na bieżąco i zapobiegając jego wtórnemu odkładaniu
-
Działa regulująco na proces wydzielania kwasu solnego, pepsyny i enzymów trzustkowych w organizmie, co znacząco wpływa na unormowanie procesów trawiennych
-
Uaktywnia spalanie metabolitów powstałych z rozkładu cukrów, białek i tłuszczów bez produkcji kwasu adenozynotrójfosforowego ATP (tzw. cykl Krebsa);
-
Redukuje transport glukozy przez erytrocyty;
-
Pobudza działanie trzustki wpływając pozytywnie na procesy wydzielania insuliny;
Kupisz ją na przykład w kapsułkach. Najwyższej jakości i
intensywnie działające będą kapsułki z największym stężeniem
forskoliny, czyli te zawierające czysty ekstrakt z pokrzywy
indyjskiej.
W
Polsce cena produktów z forskoliną jest bardzo zróżnicowana. W
zależności od stężenia substancji aktywnej i ilości kapsułek,
waha się ona od dwudziestu kilku złotych do kwot powyżej stu
złotych za opakowanie. Jednak z pewnością warto rozważyć
uzupełnienie swojej diety o wyciąg z pokrzywy indyjskiej,
szczególnie jeśli którakolwiek z wymienionych dolegliwości nie
jest nam obca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz