O
jagodach goi słyszałeś pewni niejeden raz w życiu. Są zdrowe,
smaczne, zawierają mnóstwo potrzebnych każdemu, witamin, minerałów
oraz mikroelementów (m.in. potas, magnez, wapń, fosfor). Niezwykle
cenne są zawarte w nich luteina (wspierająca prawidłową pracę
oczu) oraz witamina A, która chroni komórki oka przed szkodliwymi
czynnikami zewnętrznymi. Warto wiedzieć, że jagody są znanymi od
wieków antyoksydantami.
Czym są antyoksydanty i jakie mają znaczenie dla organizmu?
Antyoksydanty
są substancjami wspierającymi ciało w walce z wolnymi rodnikami.
To właśnie one odpowiadają za przyspieszenie procesów starzenia
oraz wzrost komórek nowotworowych (jeżeli pojawiły się w
organizmie). Inaczej nazywamy je przeciwutleniaczami. Mają
dobroczynne działanie na organizm, ponieważ usuwają z niego wolne
rodniki.
Skąd
biorą się wolne rodniki? To proste. Wytwarzane są w każdej żywej
komórce podczas procesu oddychania. To naturalny proces, ważne
jednak, by wspomagać organizm w procesie ich usuwania. Naturalnymi
antyoksydantami są niektóre witaminy (A, E, C), karotenoidy
(beta-karoten i zeaksantyna) oraz cynk i selen.
Występują
w wielu warzywach i owocach, które są dostępne od wiosny do
jesieni. Większość warzyw i owoców zawiera te składniki w
niewielkich ilościach, ale istnieją pewne tajemnicze jagódki,
rodem z Azji, które zawierają największą ilość antyoksydantów
pośród wszystkich znanych owoców na świecie.
Tak!
To prawda. Owoce, które są taką antyoksydantową „bombą”.
Jak się nazywają? Skąd pochodzą? I czy naprawdę mają tak silnie
odmładzające właściwości? Na te i inne pytania odpowiedź
poznacie już za chwilę.
tu możesz je zakupić |
Jakie owoce mają taką moc?
Pełne
antyoksydantów są owoce azjatyckiego krzewu – kolcowoju
pospolitego – w handlu występują jako jagody Goji. Znają je
niema wszyscy, którzy choć raz próbowali schudnąć. Ale działanie
wspierające utratę zbędnych kilogramów, to nie jedyne zalety tych
niesamowitych owoców.
Wszyscy,
Ci, którzy mają osłabioną odporność powinni włączyć te
jagódki do swojego codziennego jadłospisu. Będą także dobrym
wsparciem dla wszystkich, którzy mają kłopoty z podwyższonym
ciśnieniem oraz nierównym biciem serca. Dodatkowo obniżą zbyt
wysoki poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.
Sama
więc widzisz, że stanowią wartościowy dodatek, który będzie
cennym uzupełnieniem codziennej diety. Co jeszcze zyskasz, jedząc
te smakowite jagódki?
Naukowcy
odkryli, że zawierają dużą ilość cennego białka, które jest
niezwykle potrzebne w codziennej pracy Twojego organizmu. Naturalne,
owocowe białko jest doskonale przyswajalne, a więc nie będzie
konieczności, by musiało być przetwarzane przez organizm.
Warto
wiedzieć, że jagody Goji wspierają pracę wątroby. Być może
tego nie wiesz, ale są one stosowane w terapiach oczyszczających,
mających wspomóc ten narząd w procesie naturalnej regeneracji.
Zawarte w jagodach substancje czynne przyspieszają proces odbudowy
hepatocytów ( to komórki, z których zbudowana jest wątroba).
Jeżeli
lubisz prozdrowotne herbatki, koniecznie dodaj do swojej codziennej
mieszanki kilka jagód Goji, a one pomogą Twojemu organizmowi w
uporaniu się z problemami trawiennymi. Zyska również skóra – a
to dzięki temu, że te niezwykłe jagody przyczyniają się do
zatrzymania odpowiedniego poziomu wilgotności w naskórku, wspierają
odbudowę włókien kolagenowych.
Spójrz
tylko, jeżeli włókna kolagenowe będą mocne i sprężyste, Twoja
skóra stanie się jędrna i w doskonałym stanie. Jednym słowem,
będziesz wyglądała młodziej. To chyba ważna wiadomość, prawda?
Pomyśl
tylko, już nie musisz stosować drogich kremów, wykupować
kosztownych zabiegów kosmetycznych (które nota bene nie zawsze są
skuteczne). Dzięki jagodom Goji całościowo zadbasz o stan i wygląd
swojej skóry.
Jeżeli
masz stresującą pracę, każdego dnia czeka na Ciebie mnóstwo
zadań do wykonania, a do tego często jesteś zdenerwowana i ciężko
wieczorem Ci zasnąć – kilka jagód goji będzie remedium na Twoje
dolegliwości.
Za
poprawę Twojego samopoczucia odpowiada ryboflawina – ponieważ
jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Pomaga w redukcji stresu i niweluje jego skutki ( np. bezsenność,
kłopoty w zasypianiu, płytki sen, obniżony nastrój).
Jak je jeść?
W
Chinach, ojczyźnie tych niezwykłych owoców, mieszkańcy mają
okazję jeść je prosto z drzewa. W Polsce raczej świeżych owoców
nie kupimy, ale z powodzeniem możemy delektować się suszonymi.
Po
wysuszeniu nie straciły nic ze swoich niezwykłych właściwości.
Możesz dodawać je do ciast, musli, deserów, a także zaparzać
razem z herbatą. We wszystkich tych postaciach będą znakomicie
uzupełniały posiłki. Jakie są w smaku? Podobne trochę do
żurawiny, lecz znacznie od niej słodsze. Mają ciemno karminowy
kolor. Wyglądem przypominają rodzynki.
W
Polsce zaczynają się cieszyć coraz większą popularnością. Wraz
ze wzrostem zainteresowania zdrowym trybem życia, coraz więcej osób
poszukuje naturalnych źródeł witamin i minerałów. Doceniają, że
naturalne witaminy, minerały oraz mikroelementy są dużo lepszej
jakości niż te, które zostały wyprodukowane w fabrykach
farmaceutycznych w wyniku syntez chemicznych.
Spróbuj ich i Ty - możesz je kupić w naszym sklepie
Czy w naszej strefie geograficznej i kilmatycznej powinnismy je spozywac? Nie od dzis wiadomo, iż powinnismy odzywiac sie tym co znajduje sie w naszym najblizszym srodowisku. Czy zatem posiadamy w polsce rownie skuteczny zamiennik goji?
OdpowiedzUsuń