Herbata japońska jest najlepszym wyborem, jeśli oczekujesz od herbaty właściwości prozdrowotnych.
Prawdziwymi
specjalistami w dziedzinie herbaty są Japończycy. To właśnie oni
uczynili rytuał ze spożywania tego napoju. Każdy, kto miał okazję
być świadkiem ceremonii parzenia herbaty z pewnością zapamiętał
ogromne zaangażowanie i pieczołowitość, z jaką ten napój był
przygotowywany.
Oczywiście
oryginalna, japońska herbata przygotowywana podczas takiej ceremonii
znacząco różni się od tej, którą raczymy się na co dzień np.
podczas rodzinnego obiadu, kolacji lub śniadania. Ma ona gęstą,
można by rzec zawiesistą konsystencję, oraz cierpki, wyrazisty
smak. Chyba nie trzeba dodawać, że podawana jest bez cukru…
Za
najzdrowsze uchodzą zielone odmiany herbat. Od wieków przypisuje
się im lecznicze właściwości. Poprawiają pamięć, koncentrację,
pracę mózgu, a zawarte w nich składniki przyczyniają się do
spowolnienia procesu starzenia. Dodatkowo, dostarczają organizmowi
niezbędnych witamin, minerałów oraz mikroelementów, to zaś,
sprawia, że osoby, regularnie pijące tą odmianę herbaty cieszą
się lepszym zdrowiem i dużą witalnością.
W
sklepach zielarskich i herbaciarniach możesz znaleźć bardzo
ciekawe rodzaje herbat. Proponujemy Ci ich zakup w naszej lubelskiej
herbaciarni – w razie potrzeby, podpowiemy, która herbata jest
najlepsza.
Zielona, czarna i czerwona
Zielona
herbata powstaje z najmłodszych listków krzewu herbacianego, nie
jest poddawana procesowi fermentacji. To właśnie sprawia, że ma
delikatny i łagodny smak.
Czarna
herbata jest najpopularniejsza na świecie. Codziennie gości na
stołach milionów osób.
Jest
zbierana i poddawana procesowi fermentacji – dzięki temu, po
zaparzeniu ma głęboki, lekko gorzki aromat. Jest ceniona za swoje
cenne właściwości – poprawia stan jamy ustnej, podobnie jak jej
zielona koleżanka wspomaga koncentrację a także obniża poziom
cholesterolu we krwi. Wszyscy znamy popularne jej odmiany takie jak
Madras, Cejlon czy Assam, pochodzące z Indii i z Chin. To, że
herbata pochodzi z Chin wcale nie dyskwalifikuje jej właściwości
zdrowotnych. Niektóre odmiany są uprawiane od tysięcy lat.
W
zależności od długości parzenia zyskuje ona odmienne właściwości
– krótko parzona (do 3 minut) pobudza i daje energię do
działania. Parzona dłużej (powyżej 3 minut) działa relaksująco
i odprężająco. Ponadto zwarta w niej teina pobudza wydzielanie
soków trawiennych a więc wspomaga proces trawienia, flawonoidy
wzmacniają naczynia krwionośne i działają przeciwzakrzepowo.
Biała herbata
Biała
herbat jest mniej popularna, być może prze dość wysoką cenę,
ale właściwości, jakie kryje w swoim wnętrzu są bardzo korzystne
dla zdrowia. Jest najmniej przetworzoną ze wszystkich rodzajów
herbat. Najmłodsze liście krzewu herbacianego zbiera się i suszy.
To właśnie dzięki takiemu procesowi produkcji ma ona subtelny,
lekko słodki smak bez cienia goryczy. Nie podlega procesowi
fermentacji, więc zawiera duże ilości witamin i mikroelementów,
które są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm.
Czerwona
herbata jest z pewnością dobrze znana wszystkim tym, którzy
zmagają się z nadwagą. Jest to obowiązkowy element każdej diety
odchudzającej. Wyjątkowe właściwości tego rodzaju herbaty
docenili już dietetycy, którzy zalecają picie jej, aby
przyspieszyć metabolizm a co za tym idzie zwiększyć spalanie
tłuszczów.
Jest
bogata we fluor – pierwiastek cenny dla naszych zębów, gdyż
zapobiega on powstawaniu próchnicy. Ma także działanie moczopędne
– pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Wyżej
wymienione herbaty częściej lub rzadziej goszczą na naszych
stołach, są jednak dwa niezwykłe gatunki herbaty, które dopiero
czekają na popularność.
Kukicha - herbata z patyczkami
To
kolejna odmiana zielonej herbaty produkowanej w Japonii. Jest
wyjątkowa pod wieloma względami. Przede wszystkim nie jest herbatą
liściastą. Składa się ze zdrewniałych części krzewu
herbacianego (np. gałązek, łodyżek liści oraz szypułek).
Pochodzą one z produkcji innych rodzajów herbat.
W
jej przypadku można znaleźć łatwe porównanie do yerba mate.
Patyczki zawierają znacznie mniej kofeiny, niż pozostałe części,
dlatego yerba mate „sin palo”, jak i herbata Kukicha, nie będą
tak mocne.
Jaka
jest w smaku i co ze sobą niesie ten rodzaj herbaty? Przede
wszystkim ta odmiana charakteryzuje się delikatnym i wyczuwalnym
lekko słodkim i kremowym smakiem. Ma po zaparzeniu (mniej niż
minutę) zyskuje żółto – zielony, apetyczny kolor. Zawiera
bardzo mało kofeiny, dlatego można ją pić nawet późnym
wieczorem. A ze względu na drogocenne właściwości zdrowotne
polecana jest również dla dzieci, jako dodatek do posiłków.
Jako
jedna z nielicznych może być parzona na zimno – wystarczy zalać
ją letnią wodą na około kwadrans.
TU KUPISZ HERBATĘ KUKICHA
Gyokuro – „Drogocenna rosa” w Twojej filiżance.
Ten
rodzaj herbaty jest inny niż wszystkie- a to za sprawą unikalnego
procesu jej produkcji. Kiedy pozostałe herbaty wytwarzane są z
liści, które dojrzewały, kąpiąc się w promieniach słonecznych,
te listki przez większość czasu rosły niemal w całkowitym
cieniu.
Pracownicy
plantacji zacieniają krzewy, by jak najmniej promieni słonecznych
działało na najmłodsze listki. To sprawia, że zawierają one
większą ilość chlorofilu – przez to mają ciemniejszą barwę,
oraz pozbawione są goryczy, którą posiadają pozostałe gatunki.
Ma
orzeźwiający, delikatny smak, wpływa korzystnie na koncentrację
oraz pracę mózgu, gwarantuje gładką i nieskazitelną cerę.
Te
dwie rodzaje herbaty (gyokuro i kukicha) mogą stanowić urozmaicenie
dla osoby, która poznała już „standardowe” herbaty japońskie
i szuka innych doznań.
A
którą z nich Ty wybierzesz?
Herbata Gyoukuro bardzo dobrze się sprawdza - czy jest dostępna w waszym sklepie?
OdpowiedzUsuńtak, mamy ją w cenie 28 zł za 100g, od poniedziałku będzie też w naszym sklepie internetowym
OdpowiedzUsuń