Jeśli zapytasz się lekarza o to, by przepisał
Ci tabletki z witaminą B, na pewno zapyta o to, czy chodzi Ci o B1,
B2, a może B-kompleks. Czy wiesz o tym, że inne witaminy są także
dostępne w kilku odmianach, które zupełnie różnią się składem
chemicznym i mają inne właściwości.
Tak jest między innymi z witaminą K, która
występuje w formie K1 i K2, natomiast sama witamina K2 występuje w
kilku odmianach:
-
MK-4
-
MK-7
-
MK-8
-
MK-9
Więcej na ten temat przeczytasz między innymi w
książce „Ukryte terapie” Jerzego Zięby.
W tym artykule zajmiemy się witaminą MK-7, która
jest bardzo ważna dla organizmu, ale w naszej diecie jej zawsze za
mało.
Jednym z niewielu źródeł tej witaminy jest
natto, potrawa ze sfermentowanej soi, która dla wielu osób jest po
prostu odpychająca. Na szczęście możesz kupić tę witaminę w
formie kapsułek.
ZAPRASZAMY NA ZAKUPY |
Witamina K2 MK-7 zapobiega stanom zapalnym
Menaquinon, który jest inną nazwą witaminy K2
Mk-7 to substancja, która w ostatnich latach przeszła wiele badań.
Badania przeprowadzone w Czechach wskazują na to, że MK-7 redukuje
stany zapalne. Przez trzy lata badań naukowcy doszli do wniosku, że
witamina K2-MK7 ma wpływ na:
-
spowolnienie starzenia układu sercowo-naczyniowego w rejonach, gdzie spożywa się więcej K2 MK-7, znacznie mniej osób choruje na problemy z naczyniami krwionośnymi.
-
hamowanie rozwoju osteoporozy (w Japonii, gdzie natto jest bardzo popularne, znacznie mniej osób choruje na tę chorobę)
-
odpowiedni stan krwi
-
prawidłowy poziom glukozy we krwi
Jerzy Zięba zauważył, że jeśli w organizmie
jest zbyt mało witaminy K2, dochodzi do bardzo niepokojącej
sytuacji. Wapń odkłada się wtedy nie w kościach, a w naczyniach
krwionośnych, gdzie wytwarza się … tkanka kostna. Do czego to
prowadzi, każdy wie – wzrasta ryzyko zawału lub wylewu. Witamina
K2 ma proste zadanie – dzięki niej, wapń trafia do odpowiedniego
miejsca w organizmie. Jeśli jej brakuje, pojawiają się zwapnienia
w różnych częściach ciała, na przykład w piersiach czy stawach.
Oczywiście, sama witamina K2 nie będzie pomocna, jeśli nie
będziesz przyjmował wraz z nią witaminy D3 i wapnia.
Zwróć uwagę na to, że wapń jest dodawany dziś
do wielu produktów, a mimo to większość starszych ludzi cierpi na
osteoporozę i miażdżycę. Wpływa na to właśnie brak witaminy K2
w diecie.
Jakie są najlepsze źródła witaminy K2?
Twój organizm potrzebuje około 200 mcg K2. Tą
ilość można zapewnić, dzięki przyjmowaniu 15 gram natto
dziennie. Zdaję sobie sprawę z tego, że natto jest dla Polaków
jedynie egzotycznym produktem, który stanowi ciekawostkę żywieniową
i nie namawiam Cie do zmiany przyzwyczajeń zdrowotnych.
Witamina K2 jest dostępna także w produktach
pochodzących od zwierząt, które są karmione naturalną trawą.
Znajdziesz ją w:
-
jajkach
-
maśle
-
nabiale
Jej kolejnym źródłem są warzywa, które
poddano procesowi fermentacji z użyciem odpowiednich kultur
startowych, na przykład kapusta. Sporo witaminy K2 zawierają także
sery brie i gouda.
Tolerowanie witaminy K2 MK7
Większość osób bardzo dobrze toleruje tę
witaminę, dlatego nie ma problemu z jej suplementowaniem. Myślę,
że powinien przyjmować ją każdy z nas, ponieważ jej ilość w
powszechnie spożywanych produktach jest tak mała, że nie jesteśmy
w stanie jej uzupełnić.
Dlaczego jest tak mało suplementów diety z tą witaminą?
Być może chodzi o to, że wyizolowanie witaminy
K2 MK7 i jej innych odmian, jest bardzo trudne i nie opłaca się
firmom farmaceutycznym. Na szczęście, równie wartościowe są
kapsułki zawierające jej najbogatsze źródło, jakim jest natto.
Opakowanie witaminy K2 MK7 wystarcza na długi
czas, ponieważ przyjmuje się jej tylko jedną kapsułkę dziennie.
Odmiana MK4 wchłania się szybciej, dlatego należy stosować ją 3
razy dziennie.
Nie czekaj - już teraz zajrzyj do naszego sklepu http://www.zielarnialublin.pl/229,suplement-diety-f-vit-k2-mk-7-proszek-30-porcji-.html i poleć MK-7 swoim znajomym.
Zawsze byłem przeciwnikiem sztucznych środków, witamin w pastylkach, suplementów. Uważam, iż witaminy powinniśmy nabywać tylko z porzywienia. Czy autor tekstu jest w stanie przekonać mnie do swoich produktów, a może jest jakiś naturalny środek który mógłbym spożywać?
OdpowiedzUsuńObecnie żywność jest tak przetworzona i pozbawiona witamin i mikroelementów jak nigdy do dotąd. Inny aspekt jest taki, że gleba na której uprawiamy żywność jest pozbawiona składników mineralnych, co za tym idzie nie trafiają one do roślin a potem do zwierząt hodowlanych i ostatecznie do naszych organizmów. Jeżeli chodzi o syntetyczne składniki to też jestem przeciwnikiem, ale produkty takie jak zielony jęczmień, ziemia okrzemkowa czy opisywana witamina K2-MK7 to sama natura.
Usuń