Artykuł o amigdalinie zamieszczamy na
naszym blogu nie, dlatego aby zachęcać pacjentów do tej metody walki z
nowotworem. Naszym celem jest rzeczowe zebranie informacji za i przeciw
stosowaniu witaminy B17.
Jednym z faktów przemawiających za
zastosowaniem amigdaliny w walce z chorobą nowotworową jest bardzo duże
zapotrzebowanie na pestki moreli, jakie, na co dzień odnotowujemy w naszych
sklepach zielarskich. Pacjenci z chorobą nowotworową często wymieniają się z
nami opiniami na temat działania witaminy B17. Wbrew wszystkim przeciwnikom amigdaliny,
pula zadowolonych pacjentów jest bardzo duża.
* jedna cząsteczka cyjanku,
* jedna cząsteczka benzaldehydu
* dwie cząsteczki glukozy
Amigdalina występuje naturalnie w
ponad 1200 roślinach m.in. w:
* Pestkach i nasionach owoców: jabłek, moreli, wiśni, nektaryn,
brzoskwiń, śliwek
* Fasolach, bobie, ciecierzycy, fasoli mun
* Orzeszkach: nerkowce, macadamia, gorzkich migdałach
* Jagodach: niemal wszystkie dzikie jagody, jeżynie, żurawinie,
aronii
* Nasionach: lnu, sezamu
* Ziarnach zbóż: owsa, jęczmienia, brązowego ryżu,
gryki, kasz
Największa jej ilość znajduje się w
jądrach pestki moreli, gorzkich migdałach oraz pestkach jabłek.
Wśród pacjentów, którzy pytają o
produkty bogate w amigdalinę istnieje duża obawa o toksyczne działanie cyjanku,
który wchodzi w skład opisywanej substancji. Postaramy się w jak najprostszy
sposób wyjaśnić mechanizm działania witaminy B17.
Aby cyjanek mógł stać się
niebezpieczny trzeba „otworzyć molekułę” a dokonać tego może tylko jeden enzym
– beta-glukozydaza. Jest on obecny w całym ludzkim organizmie w niewielkich
ilościach z tym, że jego ilość wzrasta 100-krotnie w siedliskach nowotworu
złośliwego. Cyjanek jest uwalniany w miejscach, w których znajduje się nowotwór
i niszczy komórki rakowe. Podczas rozkładu uwalniany jest także benzaldehyd,
który nie pozostaje obojętny dla komórek rakowych. Oba te związki działają
synergicznie, ich aktywność wzrasta 100-krotnie w porównaniu do działania
każdego z osobna. Powstaje pytanie czy oba te związki nie są toksyczne dla
pozostałych komórek organizmu? Odpowiedź brzmi nie, inny enzym –rodantaza,
który jest obecny w znacznie wyższych stężeniach w komórkach niż
beta-gluozydaza, rozkłada i przetwarza cyjanek jak i benzaldehyd w produkty
korzystne dla zdrowia. W komórkach nowotworowych brak jest rodantazy, co
sprawia, iż są one niszczone przez cyjanek i benzaldehyd.
Najbardziej niebezpieczne dla
zdrowia i życia mogą okazać się syntetyczne glikozydy cyjanogenne niewiadomego
pochodzenia, których synteza nie powiodła się i w rezultacie będą one źródłem
niekontrolowanej dawki i formy cyjanowodoru lub cyjanku.
Dawkowanie pestek moreli:
Według
dr Kresa, aby przyswoić dzienną dawkę witaminy B17 należy przyjmować jedno
jądro moreli na ok. 4,5 kg masy ciała. Nie należy przekraczać dawki 30-35
pestek moreli dziennie. Profilaktycznie dobrze jest zjadać całe owoce łącznie z
nasionami, np. spożywając dziennie trzy jabłka zjadamy też ich nasiona.
Dostępne produkty w
sprzedaży:
*
Pestki
moreli pakowane po 250g, 500g
*
Olej
z pestek moreli
Produkty dostępne w:
·
Sklepie
zielarsko-medycznym IMBIR ul. Królewska 3, Lublin, tel: 662-76-88-44
·
Sklepie
zielarsko-medyczny MELISA, ul. Wileńska 21, Lublin, tel: 600-646-774
profilaktycznie 4 pestki dziennie wystarczą?, tak jest napisane na opakowaniu...
OdpowiedzUsuńprofilaktycznie tak, w przypadku już zdiagnozowanego nowotworu myślę, że 4 pestki to za mało, oczywiście też nie zapominajmy o zdrowym stylu życia - bo bez tego same pestki moreli nic nie dają :)
OdpowiedzUsuńKtóry produkt Pani poleca (pestki czy tabletki)? Ja jestem zwolenniczką naturalnych produktów i co za tym idzie nie jestem przekonana do suplementów diety, wolę czystą naturę, bez dodatków chemicznych. Ale czy nie strace na tym?
Usuń