Sok z granatów zwany grenadiną ma bardzo bogaty skład. Zawiera m.in.
cukry proste (glukoza, fruktoza, sacharoza), kwasy (cytrynowy,
jabłkowy, winowy, fumarowy, askorbinowy, kawowy, chinowy), katechiny,
flawonole, flawonoidy (rutynę, kwercetynę), polifenole (elagotaniny,
punikalaginę) antocyjany (pelargonidyna, delfinidyna, cyjanidyna), aminokwasy
(prolina, walina, metionina), serotoninę, melatoninę, nienasycone kwasy
tłuszczowe (oleinowy, palmitynowy, stearynowy), sterole, steroidy
(estradiol, estriol, testosteron), alfa-tokoferol, terpenoidy (kwas
oleanolowy) a także makro i mikroelementy: Ca, Na, K, Mg, Mn, Mo, Cu,
Cr, Co, Se, Sn, Sr, Zn.
Dzięki
tak bogatej zawartości owoc granatu może być stosowany w zapobieganiu
chorobom nowotworowym, uzupełnianiu terapii w chorobach nowotworowych,
głównie raka prostaty, szyjki macicy czy piersi a także może być
stosowany w ochronie przed przerzutami.
Polifenole występujące w owocu granatu wykazały działanie hamujące kancerogenezę
czyli zmiany w komórkach organizmu prowadzące do powstawania nowotworu. W
przypadku raka prostaty obserwowano zahamowanie wzrostu komórek guza i ich
naciekania. Substancje te powodowały przyspieszenie apoptozy (zaprogramowanej
śmierci komórek nowotworowych), zatrzymanie cyklu komórkowego komórek
nowotworowych, blokadę enzymów prokancerogennych (biorących udział w
powstawaniu nowotworu), zahamowanie neoangiogenezy czyli powstawania naczyń
krwionośnych w obrębie guza a także stanowiły antyoksydacyjną ochronę komórek i
powodowały wiązanie prokancerogennych pierwiastków. Polifenole wykazały również
prawdopodobne efekty synergistyczne czyli wzajemnego wzmocnienia działania z
chemio i radioterapią.
Sok
z granatów zalecany jest również chorym z zapaleniem stawów, kości czy
chrząstek. Ponadto korzystnie wpływa na zaburzenia erekcji u mężczyzn
poprzez wzrost poziomu tlenku azotu i działanie protekcyjne na naczynia
krwionośne. Natomiast u kobiet dzięki obecności estriolu łagodzi objawy
menopauzy. Poza tym działa przeciwzakrzepowo, poprzez zmniejszenie
stężenia frakcji LDL lipoprotein, obniża ciśnienie krwi a także
korzystnie wpływa na zmniejszenie odkładania się blaszek miażdżycowych. Może
wpływać na zmniejszenie otyłości poprzez ograniczenie wchłaniania
tłuszczów z diety a także zwiększenie wydalania tłuszczów z kałem oraz
zmniejszenie apetytu. Picie soku z granatów może dawać pozytywne skutki w
leczeniu choroby Alzheimera, ochronie wątroby i nerek przed
uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, w zwalczaniu zakażeń
bakteryjnych a także w czasie ciąży może zmniejszać ryzyko uszkodzeń mózgu
dziecka.
Spożywana ilość:
W profilaktyce zdrowia wystarczy od pół do jednej szklanki soku z
granatu dziennie (ok. 280-560 mg/l polifenoli). Przy istniejącym raku
prostaty, jak wskazują badania, powinna być wypijana przynajmniej jedna
szklanka dziennie (560 mg/l polifenoli). Nie jest jasne, czy większe ilości
również silniej oddziałują. W przypadku nowotworu dla silniejszych efektów mogą
być dopuszczalne bardzo wysokie, nietypowe dla zwykłego odżywiania się dawki
polifenoli ale powinny być przyjmowane zawsze pod kontrolą lekarza z uwagi na
konieczność monitorowania parametrów wątrobowych i nerkowych.
Wchłanianie
polifenoli jest najwyższe, jeśli są one spożywane pomiędzy głównymi posiłkami.
Na przykład w mleku zawarte są związki białkowe, które wiążą taniny i to może
potencjalnie negatywnie oddziaływać na wchłanianie polifenoli.
W
sprzedaży dostępne są soki z granatu oraz kapsułki. Cena soku w zależności od
producenta waha się od 20-30 zł. Kapsułki zawierające suchy ekstrakt z granatu
pakowane po 60 sztuk to koszt ok. 25-30 zł. Zalecane spożycie to 1 kapsułka dziennie.
mgr Dorota Gołębiowska
mgr Irmina Niedźwiecka
Produkty dostępne w:
- sklepie zielarsko-medycznym IMBIR ul. Królewska 3, Lublin, tel: 662-76-88-44
- sklepie zielarsko-medyczny MELISA, ul. Wileńska 21, Lublin, tel: 600-646-774
Literatura:
Lansky
E.P., Newman R.A.: Punica granatum
(pomegranate) and its potential for prevention and treatment of inflammation
and cancer. Journal of Ethnopharmacology, 2007, 109,
177-206.
Al-Muammar M. N., Khan
F.: Obesity: The preventive role of the pomegranate (Punica granatum), Nutrition, 2012,
28, 595 – 604.
Rumpel L.: Granat – bogate źródło
antyutleniaczy. Panacea, 2012, 1(38), 16 – 17
Jacob L.M., Klippel K.H.: Polifenole pochodzące z owocu granatu w
leczeniu raka stercza. Nowe perspektywy oraz kliniczne i przedkliniczne dane na
temat działania polifenoli owocu granatu. Przegląd Urologiczny, 2009, 10, 5
(57).
Storey T.: Granat – owoc drzewa życia.
Nexus, 2008, 2, 58.
u mojego dziadka zdiagnozowano raka prostaty, niestety stan jest juz zawansowany - czy sok z owocow granatu bedzie w tej sytuacji dobrym wsparciem w leczeniu?
OdpowiedzUsuń