piątek, 29 maja 2015

Naturalne zamienniki białego cukru


Zbliża się lato a to wiąże się z łatwym dostępem do świeżych owoców sezonowych! Kto z nas nie lubi koktajlu truskawkowego, albo smufi z malinami? Najlepiej było by nie dosładzać przygotowywanych, z użyciem świeżych owoców koktajli, ale czasem ich słodycz nie jest wystarczająca… i co wtedy? Jak w dietetyczny i zdrowy sposób osłodzić przyrządzone potrawy?

Po pierwsze KSYLITOL!

Zapraszamy na zakupy
Jest to cukier brzozowy, ma on indeks glikemiczny 8 i jest o 40% mniej kaloryczny niż zwykły cukier. Dodatkowo nie podnosi poziomu glukozy we krwi, co jest niezwykle ważne dla cukrzyków i osób dbających o linię. Ksylitol posiada także inne właściwości, nie ulega fermentacji w naszym przewodzie pokarmowym. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, przez co znalazł zastosowanie przy produkcji pasty do zębów. Kolejną istotną jego zaletą jest to, że jest odporny na wysoką temperaturę, dzięki czemu można używać go do pieczenia ciast. W sprzedaży są słodycze, które powstały na jego bazie, stanowią one idealną alternatywę dla niezdrowych słodkich przekąsek.

Zapraszamy na zakupy

Druga w kolejności ustawia się STEVIA!

Za jej słodycz odpowiadają glikozydy, które zawiera. Najnaturalniejszą wersją są listki, które można np. dorzucić do herbaty. Niestety listki nie nadają się do pieczenia ciasta, dlatego też firmy produkujące zdrową żywność zamknęły słodycz stevii, także w proszku, płynie i małych tabletkach typu słodzik. Wymienione wyżej produkty są termoodporne.

Po trzecie MELASA!


Powstaje, jako produkt uboczny podczas produkcji cukru i dlatego mamy dwa jej rodzaje:
•    Buraczana (zawiera 50% sacharozy)
•  Trzcinowa (zawiera 38% sacharozy) - uznawana jest za lepszą.
Ma postać ciemnego gęstego syropu, który nadaje się do słodzenia herbaty jak i do różnego rodzaju deserów. Jedna łyżeczka melasy to około 20 kcal.
Melasa trzcinowa uznawana jest za bogate źródło żelaza, magnezu, potasu, wapnia, miedzi, fosforu, chromu. Systematyczne spożywanie melasy wpłynie korzystnie na odporność i poprawi obraz krwi u alergików.



1 komentarz:

  1. Chciałbym zrezygnować z cukru, np. do herbaty, a nie jestem przekonany do sztucznych słodzików, czy mogą mi Państwo polecić jeszcze jakieś produkty? Zależy mi na czymś w 100% naturalnym

    OdpowiedzUsuń