Olej
arganowy pozyskiwany
jest z Argania spinosa czyli Arganii żelaznej. Roślina ta występuje
wyłącznie w południowo-zachodnim Maroku. Olej arganowy ma lekko
gorzkawo-orzechowy smak i taki zapach. Wykorzystywany
jest od wieków w
tradycyjnej kuchni marokańskiej
oraz w medycynie i
kosmetyce naturalnej.
Pozyskiwanie oleju było kiedyś bardzo czasochłonne i trudne. Aby uzyskać 1 litr oleju potrzeba było 30 kilogramów nasion i 24 godzin pracy. Obecnie zastąpiono tradycyjne metody pozyskiwania oleju zmechanizowanymi co także pozwoliło wydłużyć termin przydatności do spożycia do 2 lat. W temperaturze pokojowej olej ma postać ciekłą.
Pozyskiwanie oleju było kiedyś bardzo czasochłonne i trudne. Aby uzyskać 1 litr oleju potrzeba było 30 kilogramów nasion i 24 godzin pracy. Obecnie zastąpiono tradycyjne metody pozyskiwania oleju zmechanizowanymi co także pozwoliło wydłużyć termin przydatności do spożycia do 2 lat. W temperaturze pokojowej olej ma postać ciekłą.
Skład
oleju arganowego
Olej arganowy składa
się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie
oleinowego i linolowego (do 40%). Jest bogaty w
witaminę E (670
mg/kg), której ma dwukrotnie więcej niż oliwa z oliwek (320
mg/kg). Zawiera prawie 100 substancji czynnych, w tym pięć grup
związków przeciwnowotworowych takich jak: karoteny
(300 mg/100 g), polifenole
(5,6 mg/100 g) również o działaniu antyoksydacyjnym i
przeciwrodnikowym, sterole
(160 mg/100 g), w tym spinasterol,
schotenol,
stygmasterol,
które także regenerują naskórek, tokoferole
(62 mg/100 g), alkohole
triterpenowe (150
mg/100 g), tirukallol łagodzące objawy alergii.
Właściwości
oleju arganowego
Główne właściwości
oleju arganowego skupiają się na
pielęgnacji, odżywianiu i regeneracji skóry.
Chroni on przed wczesnym starzeniem się skóry, niekorzystnymi
warunkami środowiska, zapobiega podrażnieniom również
spowodowanych słońcem. Dzięki zawartości butyrospermolu ma on
właściwości pielęgnujące skórę przed i po opalaniu. Leczy
młodzieńczy trądzik a także wzmacnia włosy i paznokcie.
Działa także ochronnie na tkankę łączną, odbudowuje płaszcz
hydrolipidowy na skórze, zwiększa zawartość składników
odżywczych w skórze i we włosach.
Dobrze
się wchłania przez skórę wygładzając ją i wpływając na jej
elastyczność. Dlatego ma zastosowanie jako składnik kosmetyków
dla skóry zniszczonej i dojrzałej, kremów ochronnych do rąk,
balsamów do ciała, przeciwzmarszczkowych kremów pod oczy, do
produkcji mydeł szamponów i płynów po goleniu a także do masażu.
Przeznaczony jest dla skóry wrażliwej, dojrzałej, alergicznej,
trądzikowej i suchej, stosowany jest także przy chorobach skórnych.
Regeneruje naskórek (także przy egzemie, bliznach).
Wpływa wzmacniająco
na włosy i paznokcie. W celu polepszenia kondycji włosów, należy
wmasować go w skórę głowy i włosy, pozostawić na minimum pół
godziny, następnie zmyć szamponem. Już po kilku zastosowaniach
widoczny jest rezultat. Włosy są mocniejsze, grubsze i lśniące.
Wmasowany w ręce i w paznokcie naturalny olej arganowy nawilża
skórę i sprawia, że staje się delikatna. Paznokcie przestają się
łamać i są twarde już po kilku zastosowaniach. Olej nadaje się
znakomicie do pielęgnacji skóry niemowląt, zabezpieczając ją
zwłaszcza przed odparzeniami.
Spożywanie oleju
arganowego wpływa pozytywnie na organizm ze względu na przewagę
mononienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu uważany jest
za jeden z najzdrowszych olejów spożywczych bo wpływa na
zmniejszenie czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego,
poprzez zapobieganie nadciśnieniu, miażdżycy, obniżenie poziomu
cholesterolu. Leczy stany zapalne, zapobiega chorobom nowotworowym,
wzmacnia układ immunologiczny, wykazuje działanie przeciwbólowe, a
także aktywność przeciwcukrzycową poprzez wzmocnienie procesu
oddychania wewnątrzkomórkowego, a także zapobiegając generowaniu
wolnych rodników wspomaga odnowę komórek
Literatura:
Kowalczyk
B. Argania
żelazna - źródło cennego oleju arganowego. Panacea
2009,
4
(29), s. 20-21
Matławska
I., Łajs I. Znaczenie
spożywcze, lecznicze i kosmetyczne oleju arganowego. Postępy
Fitoterapii 2010, 2 s. 106-113
Charrouf
Z., Guillaume D.
Ethnoeconomical,
ethnomedical, and phytochemical study of
Argania
spinosa (L.)
Skeels. Journal of
Ethnopharmacology 1999, 67 s. 7-14
Monfalouti
HE, Guillaume
D., Denhez
C., Charrouf
Z. Therapeutic
potential of argan oil: a review. Journal
of Pharmacy and Pharmacology 2010; 62, s. 1669–1675
mgr Dorota Gołębiowska
mgr Irmina Niedźwiecka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz