Bardzo ważna jest zrównoważona dieta i wzmożony
wysiłek fizyczny. Problemy z nadwagą i otyłością wynikają z nadwyżki
dostarczanych kalorii przy zbyt małej aktywności fizycznej. Żadne suplementy diety czy herbatki ziołowe
nie sprawią iż nasza waga będzie spadać jeżeli do procesu odchudzania nie włączymy
ruchu i nie uregulujemy diety (5 małych posiłków dziennie). Istnieją jednak surowce które będą wspomagać
proces odchudzania.
W pisaniu artykułu wykorzystam zarówno własne
doświadczenia w odchudzaniu jak i opinie pacjentów, którzy kupują preparaty
odchudzające.
Surowce obniżające wchłanianie węglowodanów:
1. Surowce zielarskie będące inhibitorami
alfa-glukozydazy, która hamuje rozkład
polisacharydów do cukrów prostych w obrębie jelita co wpływa na
zmniejszenie wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego. Będą to: morwa biała, liść borówki brusznicy, liść pokrzywy.
2. Owocnia
fasoli- zwana inaczej brokerem
wchłaniania skrobi. Picie herbatki z tego surowca wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
3. Kwas
chlorogenowy , na temat zielonej kawy zamieściliśmy na
naszym blogu cały artykuł, dlatego nie będziemy rozwijać tu tego tematu.
Surowce błonnikowe – dające uczucie sytości i zapobiegające
zaparciom:
1.
Babka jajowata i babka pałecznik –
niezwykle bogate w błonnik i związki śluzowe surowce. Bardzo przydatne w
procesie odchudzania, dają poczucie
sytości, zmniejszają łaknienie. Doskonale przeciwdziałają zaparciom, poprawiają
pasaż jelitowy a w przeciwieństwie do surowców takich jak senes czy
kruszyna nie uzależniają przewodu pokarmowego. Dodatkowo wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu.
2.
Otręby owsiane -
w surowcu tym możemy rozróżnić dwa
rodzaje błonnika : rozpuszczalny i nie rozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny
zmniejsza wchłanianie substancji odżywczych z przewodu pokarmowego oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Błonnik nierozpuszczalny poprawia
perystaltykę przez co zapobiega zaparciom.
Przepis
na zdrowe, sycące śniadanie:
- 2 łyżki otrąb owsianych
- łyżeczka owoców goji
- orzechy włoskie 3 sztuki (obrane)
- rodzykni, śliwki, żurawina kandyzowana – według uznania
- pół szklanki jogurtu naturalnego
Wieczorem mieszam
wszystkie składniki i zostawiam w lodówce na noc, otręby pęcznieją i miękną w
jogurcie. Rano śniadanie jest gotowe. Zapewnia nam ono sporo energii, syci na
długo i zapobiega zaparciom.
Proces odchudzania dobrze jest zacząć od małych kroków, np.
od jedzenia regularnych, zdrowych śniadań. Jeżeli nasze działania będą zbyt drastyczne
nasz organizm długo tego nie wytrzyma i zrezygnujemy. Pozwalam sobie na tą dygresję gdyż sama jestem
osobą, która musi dbać o sposób odżywiania aby utrzymać dobrą formę. Wystarczy kilka zabiegów, którymi można
sprowadzić nasz organizm na prawidłowe tory. Po zjedzeniu takiego śniadania rzadziej
zdarza mi się sięga w pracy po słodkie przekąski, które przy dietach
odchudzających bywają zgubne.
Naturalne surowce termogeniczne
- to
substancje, które powodują uwalnianie ciepła z organizmu. Substancje te
prowadzą do przyśpieszenia metabolizmu, zwiększenia wydatków energetycznych i zintensyfikowania
spalania tkanki tłuszczowej. Termogeniki występują w naturalnej postaci w
niektórych środkach spożywczych.
Do
naturalnych termogeników zaliczamy:
1. Pieprz
Cayenn
2. Papryczkę
Chili
3. Imbir
4. Cynamon
5. Kofeinę
Stosując dietę odchudzającą
należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości płynów, najlepiej niegazowanej wody mineralnej,
zielonej i czerwonej herbaty. Zarówno zielona jak i czerwona herbata
także będą wpływały wspomagająco na odchudzanie.
W drugiej
części artykułu zawrzemy informacje o bardziej egzotycznych surowcach odchudzających
takich jak jagody Acai czy Gracinia
Camboga. Szerzej zajmiemy się także produktami spożywczymi takimi jak : ananas,
grejpfrut, ocet jabłkowy. Przemycanie tych produktów w codziennej diecie także
wspomaga odchudzanie.
mgr Irmina Niedźwiecka
mgr Dorota Gołębiowska
ciekawe wskazówki, postaram się wcielić w życie i się odezwę jak mi poszło. co z drugą częścią artykułu? kiedy się pojawi?
OdpowiedzUsuńw punkcie o surowcach blonnikowych miala pani z pewnoscia na mysli babke płesznik.
OdpowiedzUsuńTak, ale nie tylko babka płesznik jest bogata w błonnik, świetna jest też babka jajowata. Ostatnio mieliśmy pacjentkę, która twierdziła że zażywała babkę jajowatą 3 x dziennie po łyżeczce i schudła 11 kg w 3 miesiące! Należy zawsze pamiętać o piciu dużej ilości wody jeżeli zdecydujemy się na stosowanie nasion lub łupiny babki. Woda sprawi, iż z babki powstaje dużo śluzu i nie grożą nam wtedy zaparcia.
Usuń