poniedziałek, 17 marca 2014

Motylem byłem, ale przytyłem… czyli ziołowe surowce sprzyjające redukcji masy ciała.

             Temat odchudzania cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, szczególnie wiosną. Istniej bardzo dużo preparatów pomagających w utracie masy ciała. Nie sposób byłoby napisać o nich wszystkich dlatego uznajmy ten artykuł za część pierwszą.
Bardzo ważna jest zrównoważona dieta i wzmożony wysiłek fizyczny. Problemy z nadwagą i otyłością wynikają z nadwyżki dostarczanych kalorii przy zbyt małej aktywności fizycznej.  Żadne suplementy diety czy herbatki ziołowe nie sprawią iż nasza waga będzie spadać jeżeli do procesu odchudzania nie włączymy ruchu i nie uregulujemy diety (5 małych posiłków dziennie).  Istnieją jednak surowce które będą wspomagać proces odchudzania.
W pisaniu artykułu wykorzystam zarówno własne doświadczenia w odchudzaniu jak i opinie pacjentów, którzy kupują preparaty odchudzające.  

Surowce obniżające wchłanianie węglowodanów: 

1.      Surowce zielarskie będące inhibitorami alfa-glukozydazy, która hamuje rozkład polisacharydów do cukrów prostych w obrębie jelita co wpływa na zmniejszenie wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego.  Będą to: morwa biała, liść borówki brusznicy, liść  pokrzywy.  

2.      Owocnia fasoli- zwana inaczej brokerem wchłaniania skrobi. Picie herbatki z tego surowca wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

3.      Kwas chlorogenowy , na temat zielonej kawy zamieściliśmy na naszym blogu cały artykuł, dlatego nie będziemy rozwijać tu tego tematu.





Surowce błonnikowe – dające uczucie sytości i zapobiegające zaparciom:

1.        Babka jajowata i babka pałecznik – niezwykle bogate w błonnik i związki śluzowe surowce. Bardzo przydatne w procesie odchudzania, dają poczucie sytości, zmniejszają łaknienie. Doskonale przeciwdziałają zaparciom, poprawiają pasaż jelitowy a w przeciwieństwie do surowców takich jak senes czy kruszyna nie uzależniają przewodu pokarmowego. Dodatkowo wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu


2.        Otręby owsiane -  w surowcu tym możemy rozróżnić dwa rodzaje błonnika : rozpuszczalny i nie rozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny zmniejsza wchłanianie substancji odżywczych z przewodu pokarmowego  oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Błonnik nierozpuszczalny  poprawia perystaltykę przez co zapobiega zaparciom.

Przepis na zdrowe, sycące śniadanie: 
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  •  łyżeczka owoców goji
  • orzechy włoskie 3 sztuki (obrane)
  • rodzykni, śliwki, żurawina kandyzowana – według uznania
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
Wieczorem mieszam wszystkie składniki i zostawiam w lodówce na noc, otręby pęcznieją i miękną w jogurcie. Rano śniadanie jest gotowe. Zapewnia nam ono sporo energii, syci na długo i zapobiega zaparciom.


Proces odchudzania dobrze jest zacząć od małych kroków, np. od jedzenia regularnych, zdrowych śniadań.  Jeżeli nasze działania będą zbyt drastyczne nasz organizm długo tego nie wytrzyma i zrezygnujemy.  Pozwalam sobie na tą dygresję gdyż sama jestem osobą, która musi dbać o sposób odżywiania aby utrzymać dobrą formę.  Wystarczy kilka zabiegów, którymi można sprowadzić nasz organizm na prawidłowe tory. Po zjedzeniu takiego śniadania rzadziej zdarza mi się sięga w pracy po słodkie przekąski, które przy dietach odchudzających bywają zgubne.

Naturalne surowce termogeniczne 


 - to substancje, które powodują uwalnianie ciepła z organizmu. Substancje te prowadzą do przyśpieszenia metabolizmu, zwiększenia wydatków energetycznych i zintensyfikowania spalania tkanki tłuszczowej. Termogeniki występują w naturalnej postaci w niektórych środkach spożywczych. 

Do naturalnych termogeników zaliczamy:  

1.      Pieprz Cayenn
2.      Papryczkę Chili
              3.      Imbir
4.      Cynamon
5.      Kofeinę

Stosując dietę odchudzającą należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości płynów, najlepiej niegazowanej wody mineralnej, zielonej i czerwonej herbaty. Zarówno zielona jak i czerwona herbata także będą wpływały wspomagająco na odchudzanie.
W drugiej części artykułu zawrzemy informacje o bardziej egzotycznych surowcach odchudzających takich jak  jagody Acai czy Gracinia Camboga. Szerzej zajmiemy się także produktami spożywczymi takimi jak : ananas, grejpfrut, ocet jabłkowy. Przemycanie tych produktów w codziennej diecie także wspomaga odchudzanie. 
mgr Irmina Niedźwiecka
mgr Dorota Gołębiowska

3 komentarze:

  1. ciekawe wskazówki, postaram się wcielić w życie i się odezwę jak mi poszło. co z drugą częścią artykułu? kiedy się pojawi?

    OdpowiedzUsuń
  2. w punkcie o surowcach blonnikowych miala pani z pewnoscia na mysli babke płesznik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale nie tylko babka płesznik jest bogata w błonnik, świetna jest też babka jajowata. Ostatnio mieliśmy pacjentkę, która twierdziła że zażywała babkę jajowatą 3 x dziennie po łyżeczce i schudła 11 kg w 3 miesiące! Należy zawsze pamiętać o piciu dużej ilości wody jeżeli zdecydujemy się na stosowanie nasion lub łupiny babki. Woda sprawi, iż z babki powstaje dużo śluzu i nie grożą nam wtedy zaparcia.

      Usuń