piątek, 13 lutego 2015

Czym jest i w jakim celu stosujemy ziela Moringa?



Drzewo chrzanowe, tak inaczej nazywa się ta roślina ze względu na to, że jej korzeń ma zapach podobny do chrzanu. Każda część drzewa znajduje praktyczne zastosowanie, z nasion wyciska się olej, owoce są zjadane przez miejscową ludność a liście stanowią bombę witaminowo - mineralna. 
W obecnych czasach, kiedy  żywność podczas licznych procesów technologicznych, (czy też już samej uprawy i hodowli) jest znacznie zubożona w składniki odżywcze, ziele Moringa może stanowić idealne uzupełnienie tych niedoborów.

Co zawiera ziele Moringa?

Roślina ta jest bogata w różnego rodzaju witaminy, są to witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B7), C, D, E, K oraz beta-karoten (prowitamina A).
W liściach Moringa znajduje się 5 razy więcej beta-karotenu niż w marchewce, który to:
  •  Wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego,
  •   Zapobiega chorobom serca,
  • Wspomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
  •   Korzystnie wpływa na wzrok, poprawia widzenie o zmroku.
Ziele Moringa zawiera duże dawki witaminy C, jest jej w nim 6 razy więcej niż w soku pomarańczowym. Od dawna wiadomo, że opisywana witamina wzmacnia naszą odporność. Surowiec bogaty jest także w witaminę E, która podobnie jak witamina C czy beta karoten – ma wysokie właściwości antyoksydacyjne

Schemat przedstawia bogactwo składników, które działają antyoksydacyjnie, oznacza to, że zapobiegają procesom nowotworowym oraz spowalniają starzenie się komórek. Ze składników mineralnych ziele Moringa zawiera szczególnie dużo wapnia, żelaza i potasu.

 Na co działają liście Moringa, przy jakich schorzeniach będą pomocne:

•    Bomba witaminowo – mineralna, dla osób w okresie rekonwalescencji,               sportowców,
•    Wzmacnia odporność organizmu,
•    Oczyszcza organizm,
•    Zawiera dużo błonnika, poprawia pracę jelit
•    Wspomaga proces odchudzania,
•    Wpływa na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci,
• Zawiera dużo antyoksydantów, spowalnia procesy starzenia, działa   antynowotworowo,
•    Obniża poziom cholesteroli we krwi,
•    Wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą

SPOSÓB UŻYCIA:  

1 łyżeczka na szklankę wody, zalewamy wrzątkiem, parzymy 10 minut, przecedzamy i pijemy tak przygotowany napar 2 razy dziennie. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz