piątek, 20 czerwca 2014

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus Ostereatus) i jego niezwykłe właściwości


      W strefie środkowoeuropejskiej gatunek ten możemy spotkać w warunkach naturalnych, na martwych pniach czy kładach drzew liściastych. Coraz modniejsza staje się jednak uprawa  tych grzybów w warunkach domowych. Owocniki boczniaka występują w postaci skupisk ( ułożenie dachówkowate, jeden grzyb zachodzi na drugi) i usadowionych są na wspólnej podstawie. 



Przepraszam za urwane nagranie, awaria sprzętu.


     Boczniaki są produktem niskokalorycznym, 100g świeżych owocników to około 154 kJ, składającym się głównie z polisacharydów oraz związków nie rozpuszczalnych takich jak: błonnik, celuloza, chityna. Pełnią one bardzo istotną funkcję w procesie trawienia, wspomagają pasaż jelitowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Grzyby te zawierają dość dużo dobrze przyswajalnych składników mineralnych, najwięcej potasu i wapnia oraz znaczne ilości witamin z grupy B i D. Ściany komórkowe tych grzybów  zawierają duże ilości chityny, hemicelulozy oraz składnika najbardziej nas interesującego β- glukanu a dokładnie PLEURAN. Boczniak ostrygowaty w  100g świeżej masy zawiera 139 mg β- glukanu.


Jak glukany wpływają na nasz organizm:

  •     Stymulują system immunologiczny człowieka, zwiększają tym samym odporność organizmu na choroby bakteryjne, wirusowe, grzybice i pasożyty.
  •     β- glukany – wykorzystuje się w leczeniu i profilaktyce chorób nowotworowych.  Wpływają one aktywująco na limfocyty T, a te z kolei niszczą komórki rakowe. Naukowo potwierdzono antyproliferacyjne i proapoptotyczne działanie PLEURANU na komórki HT-29 raka jelita grubego.
  •     Glukany zawarte w świeżych owocnikach wpływają obniżająco na poziom cholesterolu we krwi. Efektów takich nie daje dieta suplementowana β- glukanem.
Bogactwo składników aktywnych zawartych w boczniakach ostrygowatych oraz ich niesamowity smak i aromat powinny sprawić, iż grzyby te na co dzień zagoszczą na naszych stołach. Uprawa boczniaka w domowych warunkach nie jest zbyt kosztowana, wymaga jednak specjalnych warunków (zaciemnienia i wilgoci). Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem grzybów, albo nie mają warunków do ich uprawy strwożone zostały suplementy diety zawierające β- glukan.

 Irmina Niedźwiecka





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz