wtorek, 14 kwietnia 2015

Nasiona chia - „Skarb Azteków”



           Nasiona chia były już na dlugo przed odkryciem Ameryki wykorzystywane w codziennej diecie przez Azteków. Po dziś dzień uchodzą u mieszkańców Ameryki Środkowej jako żródło wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Dlaczego jednak są nazywane "Skarbem Azteków"? Aby się tego dowiedzieć, powinniśmy w pierw zadać sobie pytanie: Czym są nasiona chia?

Chia to nic innego jak nasiona rośliny zwanej Szałwią hiszpańską, pochodzącej z Ameryki Środkowej (Meksyku i Gwatemali). Roślina ta osiąga do 1 m wysokości, ma szerokie, przeciwległe liście (długości do 8 cm i do 5 cm zerokości). Jej kwiaty są nieduże, fioletowe lub białe, zebrane na szczytach pędów. W owych kwiatach mieszczą się jej owoce, które zawierają znaczną ilość owalnych nasion (o długości około 2 cm) koloru brązowego, szarego lub białego, nazywanych nasionami chia.

           Poznawszy już czym są nasiona chia, chcielibyśmy zaznaczyć, iż nasiona te już u Azteków słyneły ze swych wartości zdrowotnych. W czasach dzisiejszych uchodzą również za niezmiernie bogate zródło witamin, wartości odżywczych i kwasów tłuszczowych. Dlatego też przygotowaliśmy dla państwa Wykres 1, który przedstawia prawdziwą „tajemnice” jaką skrywają nasiona chia. Posiadają one w sobie więcej kwasów omega-3 niż potocznie uważany i masowo rozpowszechniany hodowlany łosoś atlantycki. Nasiona chia są bardziej bogate w wapń niż mleko, a na tym nie koniec, kryją też więcej żelaza niż szpinak. Stąd też zasługuję na swoją nazwę „Skarbu Azteków”.



 Ten krótki przegląd właściwości jakie drzemią w nasionach chia to jeszcze nie cała tajemnica „Skarbu Azteków”. W nasionach szałwi hiszpańskiej możemy odnaleźć też wysoką pełnowartościowe białka, antyoksydanty (zapobiegających rozwojowi nowotworów), wspomaga też obniżanie ciśnienia krwi dzięki wysokiej zawartości potasu. Nasiona chia dzięki zawartości błonnika wspomagają też trawienie, a także wspomagają kojenie nerwów dzięki zawartości magnezu. W śród wielu dobroczynnych substancji nasion chia warte podkreślenia jest jeszcze zawartość potasu, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie kości.

Dawkowanie:


Zaleca się przyjmować nasiona chia regularnie - dzienne po 15g (ok. 3 łyżeczek). Nasiona można dodawać całe lub też zmielone do musli, jogurtów, czy sałatek. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup.
W odległej nam Ameryce Środkowej bardzo popularny jest napój zwany „Chia Fresca”. Aby go przygotować, wymieszaj 2 łyżeczki nasion chia z 250-300 ml niegazowanej wody mineralnej. Następnie dodaj sok z cytryny (limonki), możesz też posłodzić.

Jak używać nasion chia w kuchni?


Można je jeść w całości, jako dodatek do sałatek, musli, owsianki, kasz i naleśników, oraz jako przekąskę.
    Można je łączyć z mąką, podczas pieczenia chleba, lub ciast, podczas zagęszczania zup, sosów i koktajli. Wówczas używa się zmielonych nasion.
    Nasiona zalane gorącą wodą nadają się do bezpośredniego spożycia, jako substancja o konsystencji żelu, podobnie jak siemię lniane.

ZAPRASZAMY NA ZAKUPY!
 


Sklep zielarsko medyczny IMBIR, ul. Królewska 3, Lublin                       TELEFON: 662-768 -844



Sklep zielarsko medyczny MELISA, ul. Wileńska 21, Lublin                    TELEFON: 600-646-774


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz