Nasiona
chia były już na dlugo przed odkryciem Ameryki wykorzystywane w codziennej
diecie przez Azteków. Po dziś dzień uchodzą u mieszkańców Ameryki Środkowej
jako żródło wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
Dlaczego jednak są nazywane "Skarbem Azteków"? Aby się tego
dowiedzieć, powinniśmy w pierw zadać sobie pytanie: Czym są nasiona chia?
Chia
to nic innego jak nasiona rośliny zwanej Szałwią hiszpańską, pochodzącej z Ameryki Środkowej
(Meksyku i Gwatemali). Roślina ta osiąga do 1 m wysokości, ma szerokie,
przeciwległe liście (długości do 8 cm i do 5 cm zerokości). Jej kwiaty są
nieduże, fioletowe lub białe, zebrane na szczytach pędów. W owych kwiatach
mieszczą się jej owoce, które zawierają znaczną ilość owalnych nasion (o
długości około 2 cm) koloru brązowego, szarego lub białego, nazywanych nasionami chia.
Poznawszy już czym są nasiona chia,
chcielibyśmy zaznaczyć, iż nasiona te już u Azteków słyneły ze swych wartości
zdrowotnych. W czasach dzisiejszych uchodzą również za niezmiernie bogate
zródło witamin, wartości odżywczych i kwasów tłuszczowych. Dlatego też przygotowaliśmy dla państwa Wykres 1, który
przedstawia prawdziwą „tajemnice” jaką skrywają nasiona chia. Posiadają
one w sobie więcej kwasów omega-3 niż potocznie uważany
i masowo rozpowszechniany hodowlany łosoś atlantycki. Nasiona chia są bardziej bogate w wapń niż mleko, a na tym nie
koniec, kryją też więcej żelaza niż szpinak. Stąd
też zasługuję na swoją nazwę „Skarbu Azteków”.
Ten krótki
przegląd właściwości jakie drzemią w nasionach chia to jeszcze nie cała
tajemnica „Skarbu Azteków”. W nasionach szałwi hiszpańskiej możemy odnaleźć też
wysoką pełnowartościowe białka, antyoksydanty (zapobiegających rozwojowi
nowotworów), wspomaga też obniżanie ciśnienia krwi dzięki wysokiej zawartości
potasu. Nasiona chia dzięki zawartości błonnika wspomagają też trawienie, a
także wspomagają kojenie nerwów dzięki zawartości magnezu. W śród wielu
dobroczynnych substancji nasion chia warte podkreślenia jest jeszcze zawartość
potasu, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie kości.
Dawkowanie:
Zaleca się przyjmować nasiona chia regularnie - dzienne po 15g (ok. 3
łyżeczek). Nasiona można dodawać całe lub też zmielone do musli, jogurtów, czy
sałatek. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny
zagęszczacz np. do zup.
W odległej nam Ameryce Środkowej
bardzo popularny jest napój zwany „Chia Fresca”. Aby go przygotować, wymieszaj
2 łyżeczki nasion chia z 250-300 ml niegazowanej wody mineralnej. Następnie
dodaj sok z cytryny (limonki), możesz też posłodzić.
Jak używać nasion chia w kuchni?
Można je jeść w całości, jako dodatek do
sałatek, musli, owsianki, kasz i naleśników, oraz jako przekąskę.
• Można je łączyć z mąką, podczas pieczenia
chleba, lub ciast, podczas zagęszczania zup, sosów i koktajli. Wówczas używa
się zmielonych nasion.
• Nasiona zalane gorącą wodą nadają się do
bezpośredniego spożycia, jako substancja o konsystencji żelu, podobnie jak
siemię lniane.
ZAPRASZAMY NA ZAKUPY!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz