wtorek, 21 kwietnia 2015

Kurkuma - pradawna przyprawa!



            Mieszkańcy Azji Południowo-Wschodniej wykorzystują kurkumę już od tysięcy lat, współcześni nam naukowcy zainteresowali się nią dopiero niedawno. Ich uwagę przykuł fakt, niskiej zachorowalności mieszkańców Indii na alzheimera. Owy poziom zachorowalności powiązali z dietą hindusów. Ale gdzie w tej historii miejsce dla kurkumy?

            Otóż z przebiegu badań wynikło, iż odpowiedz na "tajemnice" niskiej zachorowalności mieszkańców Indii kryje się w stosowanych przez nich przyprawach. I rzeczywiście - z biegiem czasu - w toku badań naukowcy wyodrębnili z kurkumy jej aktywny składnik - kurkuminoidy.
I to właśnie za sprawą tej naturalnej substancji znajdujące się w kłączach rośliny zwanej
ostryż, organizm człowieka jest pobudzany do stymulowania systemu immunologicznego, który niszczy białka (odpowiedzialne za utrudnianie w przewodzeniu sygnałów nerwowych pamięci, uwagii, zachowania czy nastroju). Ale zacznijmy od początku: Czym jest "pradawna przyprawa" zwana kurkumą?

Kurkuma to nic innego jak podziemna łodyga rośliny ostryżu (Rysunek 1) podobnej do imbiru. Jej bulwiaste kłącze ma szorstką skórkę, jest koloru
żółtawo-brązowego, z pomarańczowym wnętrzem. Główne kłącze jest długości od 2,5 do 7 cm i średnicy dochodącej
do 2,5 cm. Z kłącza głównego rorastają się mniejsze odrosty kurkumy.
Zazwyczaj dostępna jest pod postacią zmielonego jasno-żółtego proszku.
  
Poznawszy czym tak na prawdę jest kurkuma, powinniśmy wiedzieć, iż wpływa ona nie tylko na niską zachorowalność na alzheimera. Jej działanie jest o wiele szersze niż mogło by się nam wydawać. Dlatego też przygotowaliśmy dla państwa Wykres 1, który przedstawia prawdziwą "tajemnice tej pradawnej hinduskiej przyprawy". Otóż preparaty kurkumowe stosowane
są w leczeniu niewydolności wątroby, jej wirusowego zapalenia, stanów zapalnych czy zatruć wątroby.

            Stosowana jest także przy zaparcia i wzdęcia (łagodzi niestrawność żołądka) oraz zaburzeniach trawiennych. Wyciąg kłącza rośliny (na bazie alkoholu) używa się przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego czy dróg żółciowych. Stosuje się go też podczas leczenia kamicy żółciowej, żółtaczki i zaburzeń wydzielania soków trawiennych.

            Kolejna "tajemnica kurkumy" kryje się w jej możliwościach zwalczania nowotworów. Według badających ją naukowców, kurkuma jest naturalnym składnikiem odżywczym, który najprawdopodobniej ma najsilniejsze działanie przeciwnowotworowe. Jest zatem idealnym, a zarazem naturalnym środkiem w walce różnymi rodzajami nowotworów.





            Z powodu swoich właściwości przeciwzapalnych i antybiotycznych kurkuma jest "potężnym sprzymierzeńcem urody". Kurkuma bowiem doskonale leczy trądzik i stany zapalne skóry. Usuwa przebarwienia, rozświetla i poprawia koloryt cery, a także świetnie poradzi sobie z płytkimi zmarszczkami, czy innymi zmianami chorobowymi skóry. Co więcej aktywny składnik kurkumy (kurkumina) w zauważalnym stopniu zapobiega infekcjom bakteryjnym, wirusowym, grzybicznym, a nawet gruźlicy.
  


             Jak przedstawia powyższy wykres, kurkuma dba też o nasze serce. Powszechnie wiadomo jest, iż na choroby układu krążenia wpływa mnoga liczba czynników. Dlatego też w przezwyciężeniu tych nieporządanych wpływów powinniśmy stosować kurkumine. Ma ona kolosalne znaczenie w zapobieganiu rozwoju miażdżycy, bezpośrednio przecież związanej z chorobami serca, czy prawidłowym ciśnieniem krwi.

            Na zakończenie - tak jak już wspominaliśmy - zarzywanie kurkumy wpływa pozytywnie na objawy choroby alhaimera. Niezależnie od owej choroby, jedzenie zaledwie 1 g kurkumy dziennie zauważalnie zmniejsza na objawy demencji starczej - prowadzi do poprawy pamięci i ogólnych funkcji poznawczych. Dlatego też kurkuma może być też wykorzystywana jako środek podczas prowadzonej terapi antydepresyjnej.

        Jak zatam stosować kurkumę? Mieszkańcy Azji Południowo-Wschodniej używają jej powszechniedo dziś dnia i jedzą ją codziennie dziennie, w przeliczeniu około 2 gram. Sporzywają ją do dań z ryżu, warzyw, czy jajek. W przeciwieństwie do wielu innych przypraw, kurkumę dodaje się na początku gotowania, by w ten sposób wydobyć jej smak, zapach, a także intensywny żółty kolor. Bardzo istony jest fakt, iż w kuchni hinduskiej kurkumę łączy się z pieprzem i papryką, a to dlatego, że w połączeniu z pieprzem czy papryką wchłanianie składnika kurkumy (kurkuminoidy) przez nasz organizm zwiększa się aż 2000 razy.

kliknij aby przejść do sklepu internetowego





2 komentarze:

  1. Chciałąbym zacząć stosować w mojej diecie kurkumę, czy mogę liczyć na jakieś sprawdzone przepisy kulinarne, sposoby urzydkowania w domowej kuchni?

    OdpowiedzUsuń
  2. dużo jest przepisów w internecie z kurkumą, szczególnie popularne jest złote mleko, tylko trzeba pamiętać o dodaniu pieprzu, bo bez tego to kiszka. no i pamiętaj że żeby kurkuma działała tak jak piszą to trzeba jeść codziennie spore ilości

    OdpowiedzUsuń