sobota, 4 lipca 2015

Zielone japońskie - kukicha i gyokuro - eliksiry zdrowia i długowieczności

Herbata japońska jest najlepszym wyborem, jeśli oczekujesz od herbaty właściwości prozdrowotnych.
Prawdziwymi specjalistami w dziedzinie herbaty są Japończycy. To właśnie oni uczynili rytuał ze spożywania tego napoju. Każdy, kto miał okazję być świadkiem ceremonii parzenia herbaty z pewnością zapamiętał ogromne zaangażowanie i pieczołowitość, z jaką ten napój był przygotowywany.

Oczywiście oryginalna, japońska herbata przygotowywana podczas takiej ceremonii znacząco różni się od tej, którą raczymy się na co dzień np. podczas rodzinnego obiadu, kolacji lub śniadania. Ma ona gęstą, można by rzec zawiesistą konsystencję, oraz cierpki, wyrazisty smak. Chyba nie trzeba dodawać, że podawana jest bez cukru…
Za najzdrowsze uchodzą zielone odmiany herbat. Od wieków przypisuje się im lecznicze właściwości. Poprawiają pamięć, koncentrację, pracę mózgu, a zawarte w nich składniki przyczyniają się do spowolnienia procesu starzenia. Dodatkowo, dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, minerałów oraz mikroelementów, to zaś, sprawia, że osoby, regularnie pijące tą odmianę herbaty cieszą się lepszym zdrowiem i dużą witalnością.
W sklepach zielarskich i herbaciarniach możesz znaleźć bardzo ciekawe rodzaje herbat. Proponujemy Ci ich zakup w naszej lubelskiej herbaciarni – w razie potrzeby, podpowiemy, która herbata jest najlepsza.

Zielona, czarna i czerwona

Zielona herbata powstaje z najmłodszych listków krzewu herbacianego, nie jest poddawana procesowi fermentacji. To właśnie sprawia, że ma delikatny i łagodny smak.
Czarna herbata jest najpopularniejsza na świecie. Codziennie gości na stołach milionów osób.
Jest zbierana i poddawana procesowi fermentacji – dzięki temu, po zaparzeniu ma głęboki, lekko gorzki aromat. Jest ceniona za swoje cenne właściwości – poprawia stan jamy ustnej, podobnie jak jej zielona koleżanka wspomaga koncentrację a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Wszyscy znamy popularne jej odmiany takie jak Madras, Cejlon czy Assam, pochodzące z Indii i z Chin. To, że herbata pochodzi z Chin wcale nie dyskwalifikuje jej właściwości zdrowotnych. Niektóre odmiany są uprawiane od tysięcy lat.
W zależności od długości parzenia zyskuje ona odmienne właściwości – krótko parzona (do 3 minut) pobudza i daje energię do działania. Parzona dłużej (powyżej 3 minut) działa relaksująco i odprężająco. Ponadto zwarta w niej teina pobudza wydzielanie soków trawiennych a więc wspomaga proces trawienia, flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i działają przeciwzakrzepowo.

Biała herbata

Biała herbat jest mniej popularna, być może prze dość wysoką cenę, ale właściwości, jakie kryje w swoim wnętrzu są bardzo korzystne dla zdrowia. Jest najmniej przetworzoną ze wszystkich rodzajów herbat. Najmłodsze liście krzewu herbacianego zbiera się i suszy. To właśnie dzięki takiemu procesowi produkcji ma ona subtelny, lekko słodki smak bez cienia goryczy. Nie podlega procesowi fermentacji, więc zawiera duże ilości witamin i mikroelementów, które są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm.
Czerwona herbata jest z pewnością dobrze znana wszystkim tym, którzy zmagają się z nadwagą. Jest to obowiązkowy element każdej diety odchudzającej. Wyjątkowe właściwości tego rodzaju herbaty docenili już dietetycy, którzy zalecają picie jej, aby przyspieszyć metabolizm a co za tym idzie zwiększyć spalanie tłuszczów.
Jest bogata we fluor – pierwiastek cenny dla naszych zębów, gdyż zapobiega on powstawaniu próchnicy. Ma także działanie moczopędne – pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Wyżej wymienione herbaty częściej lub rzadziej goszczą na naszych stołach, są jednak dwa niezwykłe gatunki herbaty, które dopiero czekają na popularność.

Kukicha - herbata z patyczkami

To kolejna odmiana zielonej herbaty produkowanej w Japonii. Jest wyjątkowa pod wieloma względami. Przede wszystkim nie jest herbatą liściastą. Składa się ze zdrewniałych części krzewu herbacianego (np. gałązek, łodyżek liści oraz szypułek). Pochodzą one z produkcji innych rodzajów herbat.
W jej przypadku można znaleźć łatwe porównanie do yerba mate. Patyczki zawierają znacznie mniej kofeiny, niż pozostałe części, dlatego yerba mate „sin palo”, jak i herbata Kukicha, nie będą tak mocne.
Jaka jest w smaku i co ze sobą niesie ten rodzaj herbaty? Przede wszystkim ta odmiana charakteryzuje się delikatnym i wyczuwalnym lekko słodkim i kremowym smakiem. Ma po zaparzeniu (mniej niż minutę) zyskuje żółto – zielony, apetyczny kolor. Zawiera bardzo mało kofeiny, dlatego można ją pić nawet późnym wieczorem. A ze względu na drogocenne właściwości zdrowotne polecana jest również dla dzieci, jako dodatek do posiłków.
Jako jedna z nielicznych może być parzona na zimno – wystarczy zalać ją letnią wodą na około kwadrans. 

TU KUPISZ HERBATĘ  KUKICHA

Gyokuro – „Drogocenna rosa” w Twojej filiżance.

Ten rodzaj herbaty jest inny niż wszystkie- a to za sprawą unikalnego procesu jej produkcji. Kiedy pozostałe herbaty wytwarzane są z liści, które dojrzewały, kąpiąc się w promieniach słonecznych, te listki przez większość czasu rosły niemal w całkowitym cieniu.

Pracownicy plantacji zacieniają krzewy, by jak najmniej promieni słonecznych działało na najmłodsze listki. To sprawia, że zawierają one większą ilość chlorofilu – przez to mają ciemniejszą barwę, oraz pozbawione są goryczy, którą posiadają pozostałe gatunki.
Ma orzeźwiający, delikatny smak, wpływa korzystnie na koncentrację oraz pracę mózgu, gwarantuje gładką i nieskazitelną cerę.
Te dwie rodzaje herbaty (gyokuro i kukicha) mogą stanowić urozmaicenie dla osoby, która poznała już „standardowe” herbaty japońskie i szuka innych doznań.
A którą z nich Ty wybierzesz?



2 komentarze:

  1. Herbata Gyoukuro bardzo dobrze się sprawdza - czy jest dostępna w waszym sklepie?

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, mamy ją w cenie 28 zł za 100g, od poniedziałku będzie też w naszym sklepie internetowym

    OdpowiedzUsuń