sobota, 18 lipca 2015

Jagody Goji i ich tajemnicze właściwości

O jagodach goi słyszałeś pewni niejeden raz w życiu. Są zdrowe, smaczne, zawierają mnóstwo potrzebnych każdemu, witamin, minerałów oraz mikroelementów (m.in. potas, magnez, wapń, fosfor). Niezwykle cenne są zawarte w nich luteina (wspierająca prawidłową pracę oczu) oraz witamina A, która chroni komórki oka przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Warto wiedzieć, że jagody są znanymi od wieków antyoksydantami.

Czym są antyoksydanty i jakie mają znaczenie dla organizmu?

Antyoksydanty są substancjami wspierającymi ciało w walce z wolnymi rodnikami. To właśnie one odpowiadają za przyspieszenie procesów starzenia oraz wzrost komórek nowotworowych (jeżeli pojawiły się w organizmie). Inaczej nazywamy je przeciwutleniaczami. Mają dobroczynne działanie na organizm, ponieważ usuwają z niego wolne rodniki.
Skąd biorą się wolne rodniki? To proste. Wytwarzane są w każdej żywej komórce podczas procesu oddychania. To naturalny proces, ważne jednak, by wspomagać organizm w procesie ich usuwania. Naturalnymi antyoksydantami są niektóre witaminy (A, E, C), karotenoidy (beta-karoten i zeaksantyna) oraz cynk i selen.
Występują w wielu warzywach i owocach, które są dostępne od wiosny do jesieni. Większość warzyw i owoców zawiera te składniki w niewielkich ilościach, ale istnieją pewne tajemnicze jagódki, rodem z Azji, które zawierają największą ilość antyoksydantów pośród wszystkich znanych owoców na świecie.
Tak! To prawda. Owoce, które są taką antyoksydantową „bombą”. Jak się nazywają? Skąd pochodzą? I czy naprawdę mają tak silnie odmładzające właściwości? Na te i inne pytania odpowiedź poznacie już za chwilę.
tu możesz je zakupić

Jakie owoce mają taką moc?

Pełne antyoksydantów są owoce azjatyckiego krzewu – kolcowoju pospolitego – w handlu występują jako jagody Goji. Znają je niema wszyscy, którzy choć raz próbowali schudnąć. Ale działanie wspierające utratę zbędnych kilogramów, to nie jedyne zalety tych niesamowitych owoców.
Wszyscy, Ci, którzy mają osłabioną odporność powinni włączyć te jagódki do swojego codziennego jadłospisu. Będą także dobrym wsparciem dla wszystkich, którzy mają kłopoty z podwyższonym ciśnieniem oraz nierównym biciem serca. Dodatkowo obniżą zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.

Sama więc widzisz, że stanowią wartościowy dodatek, który będzie cennym uzupełnieniem codziennej diety. Co jeszcze zyskasz, jedząc te smakowite jagódki?
Naukowcy odkryli, że zawierają dużą ilość cennego białka, które jest niezwykle potrzebne w codziennej pracy Twojego organizmu. Naturalne, owocowe białko jest doskonale przyswajalne, a więc nie będzie konieczności, by musiało być przetwarzane przez organizm.
Warto wiedzieć, że jagody Goji wspierają pracę wątroby. Być może tego nie wiesz, ale są one stosowane w terapiach oczyszczających, mających wspomóc ten narząd w procesie naturalnej regeneracji. Zawarte w jagodach substancje czynne przyspieszają proces odbudowy hepatocytów ( to komórki, z których zbudowana jest wątroba).
Jeżeli lubisz prozdrowotne herbatki, koniecznie dodaj do swojej codziennej mieszanki kilka jagód Goji, a one pomogą Twojemu organizmowi w uporaniu się z problemami trawiennymi. Zyska również skóra – a to dzięki temu, że te niezwykłe jagody przyczyniają się do zatrzymania odpowiedniego poziomu wilgotności w naskórku, wspierają odbudowę włókien kolagenowych.
Spójrz tylko, jeżeli włókna kolagenowe będą mocne i sprężyste, Twoja skóra stanie się jędrna i w doskonałym stanie. Jednym słowem, będziesz wyglądała młodziej. To chyba ważna wiadomość, prawda?
Pomyśl tylko, już nie musisz stosować drogich kremów, wykupować kosztownych zabiegów kosmetycznych (które nota bene nie zawsze są skuteczne). Dzięki jagodom Goji całościowo zadbasz o stan i wygląd swojej skóry.
Jeżeli masz stresującą pracę, każdego dnia czeka na Ciebie mnóstwo zadań do wykonania, a do tego często jesteś zdenerwowana i ciężko wieczorem Ci zasnąć – kilka jagód goji będzie remedium na Twoje dolegliwości.
Za poprawę Twojego samopoczucia odpowiada ryboflawina – ponieważ jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pomaga w redukcji stresu i niweluje jego skutki ( np. bezsenność, kłopoty w zasypianiu, płytki sen, obniżony nastrój).

Jak je jeść?

W Chinach, ojczyźnie tych niezwykłych owoców, mieszkańcy mają okazję jeść je prosto z drzewa. W Polsce raczej świeżych owoców nie kupimy, ale z powodzeniem możemy delektować się suszonymi.
Po wysuszeniu nie straciły nic ze swoich niezwykłych właściwości. Możesz dodawać je do ciast, musli, deserów, a także zaparzać razem z herbatą. We wszystkich tych postaciach będą znakomicie uzupełniały posiłki. Jakie są w smaku? Podobne trochę do żurawiny, lecz znacznie od niej słodsze. Mają ciemno karminowy kolor. Wyglądem przypominają rodzynki.
W Polsce zaczynają się cieszyć coraz większą popularnością. Wraz ze wzrostem zainteresowania zdrowym trybem życia, coraz więcej osób poszukuje naturalnych źródeł witamin i minerałów. Doceniają, że naturalne witaminy, minerały oraz mikroelementy są dużo lepszej jakości niż te, które zostały wyprodukowane w fabrykach farmaceutycznych w wyniku syntez chemicznych.
Spróbuj ich i Ty - możesz je kupić w naszym sklepie


1 komentarz:

  1. Czy w naszej strefie geograficznej i kilmatycznej powinnismy je spozywac? Nie od dzis wiadomo, iż powinnismy odzywiac sie tym co znajduje sie w naszym najblizszym srodowisku. Czy zatem posiadamy w polsce rownie skuteczny zamiennik goji?

    OdpowiedzUsuń