Przed
nami sezon grypowy. Chyba każdy chciałby uniknąć zachorowania na
tą poważną przypadłość. Najprościej jest się zaszczepić, ale
takie działanie nie daje 100% ochrony przed zachorowaniem. Co zatem
robić? Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji będzie
wzmocnienie odporności organizmu na tyle, by mógł samodzielnie,
korzystając ze swojego potencjału, pokonać chorobotwórcze
mikroby, zanim staną się przyczyną infekcji.
W
jaki sposób najlepiej zwiększyć swoją odporność? Oczywiście
naturalny! W przyrodzie znajdziemy mnóstwo składników, które
pomogą nam pokonać rozmaite dolegliwości. Dziś poznasz
właściwości drzewa, które pomoże Ci a wiele przypadłości.
Zaprzyjaźnij
się z sosną
Jeżeli lubisz spacery po
lesie z pewnością od dawna znasz jej przyjemny, rześki zapach.
Sosna wydziela mnóstwo olejków eterycznych, które mają zbawienny
wpływ na drogi oddechowe. Już półgodzinny spacer w sosnowym lesie
oczyszcza drogi oddechowe, ułatwia im oczyszczanie się ze
szkodliwych substancji, które dostały się tam wraz z
zanieczyszczonym powietrzem, wzmacniają naturalne siły organizmu.
Ale
oczyszczanie powietrza to nie jedyne dobrodziejstwo, jakie oferuje to
wspaniałe drzewo. W lecznictwie powszechnie stosuje się składniki
pozyskiwane z sosen. Wczesną wiosną (najczęściej w maju) zielarze
zbierają pączki sosny. Następnie są suszone w ciemnym, lecz
przewiewnym miejscu, aż staną się zupełnie suche.
Tylko
w takiej formie w dobrym stanie przetrwają przez wiele miesięcy,
stając się materiałem do przygotowywania leczniczych wywarów. Te
maleńkie, zielone kuleczki kryją w swoim wnętrzu wiele cennych dla
naszego zdrowia substancji.
Co
zawierają pączki sosny? Po przebadaniu w laboratorium, naukowcy
wyszczególnili szereg bardzo wartościowych składników. Oto one:
-
Witamina C – jest znana ze swoich właściwości wspomagających układ odpornościowy, wspiera także organizm w walce z infekcjami. Dodatkowo spowalnia procesy starzenia poprzez neutralizację wolnych rodników.
-
Flawonoidy – cenne związki pochodzenia roślinnego, które działają przeciwzapalnie, rozkurczowo oraz moczopędnie. Wspierają naturalne procesy oczyszczania w organizmie. Mają także działanie przeciwutleniające.
-
Garbniki (czyli substancje goryczkowe) – zawartość garbników sprawia, ze młode pączki sosny wykazują działanie przeciwzapalne, odkażające, przeciwbiegunkowe oraz przeciwkrwotoczne. Dodatkowo wspomagają apetyt, dobrze wpływają na pracę żołądka, często są składnikiem preparatów na poprawę apetytu.
-
Sole mineralne – które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodnej organizmu. Warto zaznaczyć, że bardzo korzystnie wpływają na kondycję zębów i kości.
-
Cukry (węglowodany) – od dawna znane powiedzenie, że cukier krzepi, potwierdza jego odżywcze działanie. Cukier zawarty w pączkach sosny dodaje organizmowi cennej energii i nie jest tak szkodliwy jak ten pochodzący z produkcji przemysłowej.
-
Kwasy fenolowe (żywiczne) – wykazują działanie odkażające, stymulujące odporność oraz przeciwmiażdżycowe – o naparze z pączków sosny powinni pamiętać wszyscy Ci, u których stwierdzono miażdżycę oraz zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi.
Jak
stosować pączki sosny?
Pączki
sosny są wartościowym materiałem do sporządzania kilku
skutecznych preparatów wzmacniających odporność, oczyszczających
oraz wspierających w walce z infekcją.
Poniżej
znajdziesz kilka propozycji, w jaki sposób wykorzystać zebrane
wiosną (lub zimą – lecz te, zbierane zimą zawierają mniej
olejków eterycznych) młode pączki sosny.
Najprostszym
sposobem jest wykonanie suszu z pączków. Zebrane pączki kładziemy
na płótnie w przewiewnym pomieszczeniu (temperatura nie może
przekroczyć 25 °C).
gdy staną się zupełnie suche, przesypujemy je do szklanego,
szczelnie zamykanego naczynia – wtedy nie utracą swojego zapachu.
Z
suszonych pączków przygotowuje się odwary
– 1 łyżeczkę pączków zalewamy szklanką wody i gotujemy na
małym ogniu ok. 2 – 3 minuty. Po tym czasie odstawiamy z ognia i
pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut, następnie przecedzamy,
przelewamy do ciemnej butelki. Pijemy po 1 – 3 łyżki 5 razy
dziennie. Odwar z pączków sosny stosuje się by oczyścić drogi
oddechowe (np. po przebytych infekcjach). Pomaga też w walce z
przeziębieniem.
Kolejnym
sposobem wykorzystania młodych pączków sosny jest przygotowanie
syropu. Z pewnością nie jeden raz słyszałeś o jego dobroczynnych
właściwościach. Warto mieć go w domu, aby wspomóc swój organizm
w walce z infekcją.
Aby
przygotować syrop z
pączków sosny
należy 50 pączków wrzucić do garnka, zalać je litrem zimnej wody
i gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pół
litra miodu, starannie mieszamy i podgrzewamy przez 10 minut.
Pamiętaj, że nie wolno doprowadzić do wrzenia, ponieważ to
sprawi, że nasz syrop utraci większość swoich właściwości.
Otrzymany w ten sposób lek należy odcedzić, przelać do ciemnych
butelek i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Stosujemy 1
łyżkę stołową dodając do ciepłej wody lub herbaty.
W
ziołolecznictwie stosuje się także nalewkę
z pączków sosny.
Do jej przygotowania potrzebujemy ok. 850 g pączków, które
zalewamy alkoholem (ok. pół litra) i odstawiamy na ok. 4-6 tygodni.
Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do ciemnej butelki.
Na
szczęście firma Dary Natury oferuje już gotowy syrop.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz