sobota, 22 sierpnia 2015

Xylitol - czy to najlepszy sposób na zastąpienie cukru?

Kilka lat temu bardzo popularne były sztuczne słodziki, których działanie było tak szkodliwe, że świadomi klienci praktycznie przestali je kupować. Najbardziej szkodliwe są takie substancje, jak syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam, sacharyna czy acesulfam K. Na jednym z blogów znalazłem informację, że są one równie szkodliwe, jak proszek do prania przyjmowany doustnie.

Firmy zaczęły dodawać te trucizny do wszystkiego, tylko z jego powodu - dawały one wrażenie słodyczy.
Jesteśmy pewni, że osoby, które czytają naszego bloga, są świadomymi konsumentami i będą trzymali się jak najdalej od sztucznych preparatów. W tym tekście chciałbym przedstawić xylitol.
Xylitol to naturalny słodzik, którym można zastąpić w dużej mierze szkodliwy cukier i inne substancje.
Odkryto go około roku 1890, a w 1930 roku udało się go bardzo dokładnie oczyścić. W takiej formie używamy xylitolu aż do dzisiaj. W czasie II wojny światowej w wielu krajach używano xylitolu jako zamiennika niedostępnego cukru.
Dziś jego zastosowanie bardzo się zmieniło - z taniego substytutu cukru, stał się pożądanym produktem, który można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Znajdziesz go także w gumach do żucia, płynach do płukania jamy ustnej, pastach do zębów i wielu innych preparatach aptecznych.
Xylitol składa się z polioli, nazywanych także alkoholami cukrowymi. Mają one budowę podobną do alkoholu, jednak nie mają jego charakterystycznego działania. Poliole mają także słodki smak. Jest ich kilka rodzajów, między innymi maltitol, erytrytol, mannitol i sorbitol.

Źródła naturalnego xylitolu

Najważniejszym źródłem xylitolu są owoce i warzywa. Można go wyekstrahować z różnych jagód, owsa, grzybów, łusek kukurydzy, trzciny cukrowej i brzozy. Xylitol powstaje w procesie fermentacji pulpy z tych produktów, a proces jego pozyskiwania jest dość skomplikowany. Po jego zakończeniu otrzymujemy produkt taki, jaki znamy z półki w sklepie, czyli piękne kryształki.
Zalety xylitolu
Spotkałem się z dyskusjami, na temat tego, czy xylitol to naturalna substancja, czy też nie, jednak ma on tyle korzystnych właściwości zdrowotnych, że uważam taką dyskusję za jałową. Badania na jego temat trwają od 1970 roku.

Zdrowie zębów

Regularne stosowanie preparatów z xylitolem przyczynia się do poprawienia stanu Twoich zębów. Badania na temat xylitolu pokazały, że pozwala on nie tylko zahamować wzrost szkodliwych bakterii, ale także wzmacnia mineralizację szkliwa. Usuwa także płytkę nazębną, która przyczynia się do problemów z dziąsłami.

Osteoporoza

Ostatnio przeczytałem ciekawy artykuł na temat diety paleolitycznej. Według niego, współcześni ludzie znacznie częściej chorują na stawy i kolana dlatego, że mniej czasu chodzą i kucają. Człowiek paleolityczny nie chorował na stawy, bo większość czasu spędzał na polowaniu, co wpływało także na mocne kości. Wracając do xylitolu - naukowcy są pewni, że  xylitol jest dobrym rozwiązaniem na zapobieganie osteoporozie i jej leczenie. Na razie wykazano to jedynie na przykładzie szczurów. Jeśli szukasz dowodów na ludziach, musisz jeszcze zaczekać, bo w sieci nie ma takich informacji.

Leczenie infekcji uszu

Xylitol ma działanie antybakteryjne, dlatego naukowcy uważają, że może być dobrym rozwiązaniem na bakteryjne choroby uszu. W tej chwili trwają badania na ten temat.

Bakterie jelitowe

Wśród pacjentów, którzy przychodzą do sklepu zielarskiego, jest wiele osób cierpiących na grzybicę układu pokarmowego. Cieszymy się z tego, że preparatem, który jest wybierany na dolegliwości tego typu jest właśnie xylitol.
To dobre rozwiązanie dla osób, które cierpią na ciągłe problemy jelitowe, mają biegunki lub niską odporność. Xylitol, podobnie, jak wiele innych preparatów powstałych na drodze fermentacji, jest dobrym sposobem na zwiększenie ilości bakterii jelitowych. Można go stosować na przykład przy przewlekłych problemach, takich, jak grzybica jelit.

Wzmocnienie odporności

Już wspominałem o tym, że xylitol ma działanie bakteriobójcze. Oprócz tego, warto zwrócić uwagę na to, że pozwala zwiększyć ilość WBC, neutrofili, które odgrywają kluczową rolę, jeśli chodzi o odporność.

W jaki sposób stosować xylitol?

Xylitol ma w przybliżeniu taką samą siłę słodzenia, co zwykły cukier, dlatego można go dodawać bez korygowania dawki.
Przed rozpoczęciem przyjmowania xylitolu pamiętaj o kilku kwestiach, z których najważniejsza mówi o tym, by stopniowo zwiększać jego dawkę.
Osoby, które jedzą w tradycyjny sposób, czyli w ich diecie jest dużo pieczywa drożdżowego, zwykle nie mają żadnych problemów z trawieniem xylitolu, ponieważ wykształciły już w swoim organizmie odpowiednie enzymy.
Jeśli jesteś na innej diecie, zacznij od małej dawki xylitolu i ją zwiększaj.
Xylitol, który postoi dłuższy czas w otwartej torebce, może się zrobić bardzo zbity, dlatego powinieneś go zmielić w młynku do kawy lub użyć młotka. charakterystyczne jest to, że absorbuje on więcej wody, niż zwykły cukier, dlatego musisz zmienić jej proporcję. Niektóre osoby chcą zastąpić nim brązowy cukier i wtedy można zrobić ciekawą mieszankę - 2 łyżeczki melasy dodajemy do szklanki xylitolu i mieszamy. Smak jest bardzo podobny.
Xylitol ma działanie przeciwbakteryjne, dlatego jeśli robisz z nim wypieki, są one świeże znacznie dłużej. Wypieki z xylitolem nie są zwykle rumiane, ponieważ nie ulega on procesowi karmelizacji.
Nie czekaj - xylitol możesz kupić w naszym sklepie - xylitol Lublin

1 komentarz:

  1. Jest słodszy niż cukier? Trzeba go dać mniej i o ile mnie?

    OdpowiedzUsuń