czwartek, 10 września 2015

Najlepsze zioła na naturalne wzmocnienie odporności przed zimą

Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami. Po upalnym lecie zmiana aury oraz obniżenie się temperatury powietrza może sprzyjać osłabieniu organizmu czy przeziębieniom. Może, ale nie musi. Zawczasu możemy zadbać o wzmocnienie naszej odporności. Należy wspomnieć, że artykuł wcale nie traktuje o modnych w ostatnim czasie farmakologicznych suplementach diety. Aby zadbać o swoją odporność i zdrowie wcale nie musimy zostawić małej fortuny w aptece. Z pomocą przychodzi nam natura. Wiele „wspomagaczy” możemy znaleźć w swoim ogródku czy na działce. W zdobyciu innych pomogą nam wyspecjalizowane sklepy zielarskie.

Czosnek – znajdziemy go na każdej działce, a na pewno w każdym warzywniaku. W celach leczniczych stosuje się go już od setek lat.  Czosnek wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Wzmacnia naturalne właściwości obronne organizmu. Pod wpływem zgniatania lub krojenia czosnku wytwarza się w nim enzym zwany allicyną – jest to substancja czynna o silnym działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym, a nawet zwalczającym drobnoustroje. Ponadto czosnek wspiera procesy oczyszczania krwi, utrzymania równowagi mikrobiologicznej w organizmie, pracę mózgu. Ma także dobroczynny wpływ na nasz układ sercowo-naczyniohwy.   Warto pamiętać, że nie należy podgrzewać czosnku dłużej niż 5 minut – traci on wówczas swoje enzymy, a co za tym idzie również właściwości prozdrowotne – w tym wzmacniające odporność.
Miód – znany wszystkim i obecny w każdym domu. Naturalny miód wykazuje silne działanie antybakteryjne (czasami silniejsze niż niektóre antybiotyki). Swoje działanie zawdzięcza on enzymom pochodzącym ze śliny pszczół. Należy pamiętać, że różne rodzaje naturalnego miodu wykazują różne dodatkowe właściwości zbawienne dla naszego organizmu np. miód gryczany pozytywnie wpływa na układ krwionośny za sprawą zawartości rutyny, miód rzepakowy ma działanie detoksykujące zaś miód  akacjowy pozytywnie wpływa na różne schorzenia żołądka i układu trawiennego. Pewne jest, że rozpoczęcie dnia od szklanki ciepłej wody z łyżeczką naturalnego miodu pozytywnie wpłynie na działanie naszego układu odpornościowego, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Imbir – korzeń, który przywędrował do nas z Azji. Na Dalekim Wschodzie jego właściwości wspomagające znane są od setek lat. Wśród wielu swoich zalet i pozytywnego wpływu na ludzki organizm (np. działanie wspomagające procesy i łagodzące problemy trawienne czy środek zapobiegający chorobie lokomocyjnej) wykazuje on także działanie wspomagające nasz układ immunologiczny. Zawarte w imbirze substancje działają wspomagająco w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, działają oczyszczająco i przeciwkaszlowo. Roślina ta wykazuje też działanie rozgrzewające, antyseptyczne i wzmacniające organizm. Możemy przyjmować go w formie świeżej (jako dodatek do dań), sproszkowanej lub w formie syropu, który możemy sami sporządzić w domu.
Papryka – szczególnie ostre odmiany (np. chilli), dzięki zawartości kapsaicyny, wykazują właściwości bakteriobójcze, a nawet antynowotworowe.  Substancja ta ma udowodnione działanie stymulujące produkcję przeciwciał w organizmie, dzięki czemu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na przeziębienie czy grypę. Ponadto papryka jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza wspomagającej odporność witaminy C, i soli mineralnych. Warto pamiętać, że papryka to jedno z nielicznych warzyw, które w procesie duszenia czy gotowania nie traci swoich właściwości zarówno odżywczych, jaki i wspomagających odporność.
Grzyby reishi – podobnie jak imbir przywędrowały do nas z Azji, a konkretnie z Chin. Znane są tam już od setek lat, mają działanie obniżające poziom cukru we krwi, wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz silne działanie wzmacniające działanie układu immunologicznego. Za sprawą zawartości betaglukanu (polisacharyd występujący np. w błonniku pokarmowym) zwiększają ilość limfocytów i makrofagów w organizmie, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy.
Żeń-szeń – korzeń z Azji, który obok licznych dobroczynnych właściwości dla ludzkiego organizmu, wykazuje też działanie stymulujące układ immunologiczny. Badacze wykazali wzrost odporności na zakażenia wirusowe i bakteryjne po przyjmowaniu żeń-szenia. To wszystko za sprawą zawartych w nim saponin. Potwierdzono także jego działanie regenerujące organizm po przebyciu ciężkich chorób, w tym np. nowotworów. Dostępny jest w postaci kapsułek lub wyciągu w kropelkach.
Czarny bez – zarówno jego kwiaty, jak i owoce wykazują silne działanie oczyszczające, przeciwzapalne, przeciwwirusowe  i wzmacniające organizm. Napar z kwiatów lub sok z owoców czarnego bzu wspomagają wzmacnianie dróg oddechowych oraz uszczelniają naczynia krwionośne, co zapobiega rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów. Jest to doskonałe i bogate źródło witaminy C.
Jeżówka – znana szerzej jako Echinacea. Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej, w celach leczniczych była wykorzystywana już przez Indian. Jest to immunostymulator, czyli substancja wzmacniająca działanie układu odpornościowego. Potwierdzono, że jeżówka zwiększa ilość leukocytów we krwi. Dzięki swoim właściwościom stosowana jest w celu wspomagania odporności organizmu, ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne oraz zapobiega nawrotom chorób wywoływanych powyższymi czynnikami.
Koci pazur – występujący też pod nazwami czeczota puszysta oraz vilcacora. Jest to zioło pochodzące z lasów deszczowych Ameryki Południowej. Roślina ta wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i wspomagające organizm (pojawiają się głosy, że silniejsze niż wspomniane już żeń-szeń czy nawet echinacea). Potwierdzono również jej skuteczność w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi.  Wszystko za sprawą zawartych w niej alkaloidów oxoindolowych oraz procyjanidynów. Działa też detoksykująco. Koci pazur możemy przyjmować w postaci kapsułek lub ekstraktu, które znajdziemy w sklepach zielarskich.
Traganek – jest to pochodząca z Chin roślina, która wykazuje silne działanie wspomagające układ odpornościowy organizmu. Znana od setek lat, w Polsce doceniona już w średniowieczu przez ówczesnych zielarzy. Roślina jest bogata w przeciwutleniacze, wzmacnia organizm, wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Częścią rośliny, która szczególnie wspiera układ immunologiczny jest korzeń, zbiera się go raz na ok.5-7 lat i suszy. Należy pamiętać, że w Polsce występuje tylko jedna odmiana tej rośliny, która ma właściwości lecznicze. Inne mogą być dla nas trujące. Traganek do suplementacji w postaci kapsułek znajdziemy w sklepach zielarskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz