Ostatnio nasz sklep odwiedziła pacjentka, która
przez wiele lat miała problem z niskim poziomem hemoglobiny.
Początkowo myślała, że jej problemy ze zmęczeniem, złym
samopoczuciem i bólem głowy są powiązane z niskim ciśnieniem,
dlatego piła bardzo dużo kawy. Dopiero po wykonaniu morfologii
dowiedziała się, że ma bardzo niską hemoglobinę … co wcale nie
rozwiązało jej problemów.
Gdy zaczęła brać żelazo na receptę,
pojawiły się problemy żołądkowe i kobieta zaczęła szukać
ziołowych rozwiązań. Jest wiele ziół, które zwiększają poziom
hemoglobiny, dlatego, jeśli Ty także masz z nią problemy, zapoznaj
się z tym artykułem.
Jedz
produkty bogate w żelazo
Najważniejszym powodem anemii jest dieta uboga w
żelazo, ponieważ ten minerał jest niezbędny, by organizm
produkował czerwone krwinki. Lista produktów bogatych w żelazo nie
kończy się na szpinaku – dobrym źródłem żelaza jest na
przykład:
-
Wątróbka
-
Czerwone mięso
-
Krewetki
-
Tofu
-
Migdały
-
Daktyle
-
Soczewica
-
Szparagi
Oprócz tych produktów, powinieneś przyjmować
także suplementy diety z żelazem, najlepiej w naturalnej formie.
Zwiększ
ilość witaminy C w diecie
Witamina C jest konieczna do prawidłowego
wchłaniania się żelaza i jeśli przyjmujesz jej za mało,
powinieneś to zmienić. Witaminę C znajdziesz zarówno w takich
preparatach, jak acerola czy proszek z dzikiej róży, jak i w
cytrusach, brokułach, pomidorach i szpinaku.
Przyjmuj
kwas foliowy
Kwas foliowy należy do witamin z grupy B i także
ma ważny wpływ na tworzenie krwinek. Jego najbogatsze źródła to:
-
Wątróbka
-
Warzywa liściaste
-
Kiełki
-
Fistaszki
-
Banany
-
Brokuły
Warto porozmawiać z lekarzem o tym, czy warto
przyjmować dodatkowo kwas foliowy w formie tabletek.
Sok z
czerwonych buraków
To jeden z pierwszych produktów, po które
sięgają osoby cierpiące na anemię. Zawiera bardzo dużo żelaza,
kwasu foliowego, błonnika i potasu. Regularne picie tego soku
poprawia stan organizmu. Można go zrobić samemu w domu, ale
znacznie prościej jest go kupić w sklepie zielarskim.
Jabłka
Naszym zdaniem, cytrusy są tak mocno promowane,
że zupełnie zapomnieliśmy o właściwościach zdrowotnych jabłek
i innych polskich owoców Jabłka zawierają dużo żelaza, a
najlepiej je zjadać ze skórką. Możesz z nich zrobić także sok i
wymieszać go z sokiem z buraka.
Melasa z
trzciny cukrowej
To tradycyjny preparat na wzmocnienie organizmu.
Melasa zawiera żelazo, kwas foliowy i witaminy z grupy B, które
wpływają korzystnie na poziom hemoglobiny. Najlepiej wymieszać 2
łyżeczki z łyżeczką octu jabłkowego i rozpuścić to w szklance
wody. Pić raz dziennie. Podobne właściwości ma melasa z buraka
cukrowego.
Granaty
Ich zaletą jest duża zawartość żelaza i
wapnia, a także białka i błonnika. Granaty poprawiają stan naczyń
krwionośnych i wpływają na parametry krwi. Bardzo dobrym
rozwiązaniem jest zdecydowanie się na sok z granatu, którego
przyjmowanie jest prostsze, niż jedzenie owoców.
Pokrzywa
To zioło, które zawiera mnóstwo żelaza,
witaminy B, witaminy C i innych witamin. Dwie łyżeczki pokrzywy
zalewa się wrzątkiem i zaparza przez 10 minut. Świeżą pokrzywę
można dodawać do potraw – smakuje podobnie, jak szpinak.
Najwięcej korzystnych właściwości ma sok z pokrzywy, który można
kupić w sklepie.
Pyłek
kwiatowy
To produkt, który zawiera mnóstwo żelaza,
witaminy B6, kwasu foliowego i witaminy C. Dwie łyżeczki pyłku
zalewa się niewielką ilością wody i osładza miodem. Najlepiej
nastawić taką miksturę wieczorem i wypić ją rano. Pyłek
kwiatowy z różnymi dodatkami można kupić w formie kapsułek.
Unikaj
produktów, które obniżają poziom żelaza
Jest wiele produktów wpływających niekorzystnie
na stan Twojej krwi. Jeśli cierpisz na anemię, powinieneś
zrezygnować z:
-
Kawy
-
Herbaty
-
Coca-coli
-
Wina
-
Piwa
-
Leków na nadkwasotę dostępnych bez recepty
-
Produktów zawierających dużo wapnia – na przykład nabiału i suplementów z wapniem.
Według niektórych źródeł, osoby z anemią
powinny unikać żywności bogatej w gluten i kofeiny. Brak energii
wynika z tego, że źle się odżywiasz i jeśli będziesz stale
pobudzał organizm kofeiną, w końcu dojdzie do kryzysu. Ciągłe
zmęczenie i brak chęci do działania może być spowodowane złym
odżywianiem.
Co ciekawe, anemia i inne niedobory substancji
odżywczych dotyczą zarówno osób bardzo szczupłych, jak i
otyłych. Współczesna dieta oparta na fast foodach dostarcza bardzo
dużo węglowodanów, a mało witamin i minerałów. Anemia często
dotyka osoby rezygnujące z mięsa.
Zakończenie
Historia naszej miłej pacjentki skończyła się
szczęśliwie – dzięki diecie bogatej w warzywa z zielonymi
liśćmi, odstawieniu kawy i herbaty i zastąpieniu ich ziołami,
udało się jej poprawić wyniki morfologii. Po raz kolejny okazało
się, że zioła pomagają budować zdrowie.
Pozytywna historia z happyendem! ;) Oby więcej takich! Czekamy na kolejny pozytywny artykuł! :)
OdpowiedzUsuń